Кламер БГ - Новини: Оздравелите от коронавируса в Бергамо не се чувстват изцяло възстановени

Оздравелите от коронавируса в Бергамо не се чувстват изцяло възстановени

Коронавирус

|
Пон, 14 Септ 2020г. 12:41ч.
Оздравелите от коронавируса в Бергамо не се чувстват изцяло възстановени

Около половината оздравели от коронавируса пациенти в италианския град Бергамо казват, че не са се възстановили изцяло, пише в. "Вашингтон пост".

След края на първата вълна, когато бяха погребани хиляди, болницата в града, станал някога епицентър на коронавируса, извършва прегледи на оцелелите и проучва състоянието им.

Преди шест месеца градът беше стряскаща гледка, предупреждаваща света за опасността от коронавируса. Сега Бергамо отправя ново предупреждение: за дългото възстановяване след болестта, което понякога се оказва непълно и изключително тежко.

Дори и тези, които са боледували през март и април често казват, че не се чувстват възстановени - въпреки, че вирусът вече не е в организмите им. 30 на сто от първите 750 прегледани все още изпитват затруднения с дишането и проблеми с белите дробове. Други 30 на сто имат проблеми със съсирването на кръвта и опасност от поява на тромбове. Някои са изложени на риск от проблеми с вътрешните органи. И месеци по-късно много пациенти имат проблеми, от каквито не са се оплаквали преди влизането в болница: болки в краката и изтръпване на крайниците, тежко изтощение, депресия и загуба на коса.

Тези състояния не са свързани със съществуващи преди това здравословни проблеми, подчертават италианските лекари.

Някои от лекарите в Бергамо смятат резултатите за окуражителни, особено предвид тежките изпитания, на които бяха подложени пациентите през март и април. Повечето от тях показват подобрения в дишането при повторни посещения, макар че дробовете им са увредени непоправимо. Никой няма треска.

Но най-тежко засегнатите нямат шансове за възстановяване. Въпрос на време е те да се окажат в болница отново, подчертава американското издание.

mediapool.bg