Кламер БГ - Новини: Шефът на “Пирогов“ очаква новозаразените да намалеят наполовина за 2 седмици

Шефът на “Пирогов“ очаква новозаразените да намалеят наполовина за 2 седмици

Коронавирус

|
Съб, 28 Ноем 2020г. 11:44ч.
Шефът на “Пирогов“ очаква новозаразените да намалеят наполовина за 2 седмици

Смятаме, че в рамките на 2 седмици ще спаднат на 50% случаите на новозаразените. Това прогнозира директорът на “Пирогов“ проф. Асен Балтов в събота пред БНТ по повод наложената карантина. Това би ознначавало спадане на случаите от сегашните над 3000 дневно на около 1500. В последната седмица са регистрирани средно по малко над 3000 случая, което е 8% спад на седмична база.

Според Балтов повдигането на коефициента на строгост на мерките от 48 на над 70 е достатъчно за понижаване на случаите и намаляване на смъртността. "Наложи се да се повиши тази строгост и да се въведат допълнителни ограничаващи мерки и една от тях е именно младите хора да бъдат ограничени в тяхното свободно движение, защото 1.2 млн. души ще имат по-малко комуникация помежду си и по този начин ще спрем циркулацията и предаването в семействата и в общите колективи", каза Балтов.

Той посочи, че системата е изключително натоварена, лекарите са на предела на силите си и заради дългите дежурства възникват и грешки и не трябва да се допуска свръх напрегнатост и невъзможност за адекватно лечение на всички пациенти."Искаме да дадем глътка въздух на системата на здравеопазването и да се позволи на нашите колеги да видят, че ние стоим зад тях”, каза Балтов.

Той изрази надежда след 3 седмици от въвеждането на по-строгите мерки смъртността да е намаляла значително.

Относно празнуването на 8-ми декември Балтов смята, че младите хора са осъзнали рисковете и няма да правят големи събирания, които да предизвикат проблеми след това.

Според него новите мерки няма да засегнат толкова много бизнеси, "все пак има някакви възможности за компенсации".

"Животът е най-ценното нещо, което имаме. Защо трябва да пропиляваме живота си заради някакви събирания и някакви излишни неща, които могат да се отложат спокойно във времето", заяви той.

По думите му процентът на невярващите, че има коронавирус е намалял от 45 на 20%. Той се надява, че когато хората видят, че има резултат и от тези мерки, ще осъзнаят, че лекарите са били прави.

За изминалото денонощие са регистрирани 3 327 нови случая на коронавирус при направени 9 179 PCR теста, като положителните проби са 36.2%.

1865 са излекуваните. Починали са 151 души.

Хоспитализираните са 6647, от които 436 се намират в интензивни отделения.

Отново най-много новозаразени има в столицата – 754 души. Следват областите Пловдив с 322, Варна с 266 и Стара Загора с 248 души.

Регистрирани са нови 199 случая на инфектиран медицински персонал.

mediapool.bg