Кламер БГ - Новини: Нова доза надежда: Ваксината на "Модерна" показа 95% ефективност

Нова доза надежда: Ваксината на "Модерна" показа 95% ефективност

Коронавирус

|
Пон, 16 Ноем 2020г. 17:11ч.
Нова доза надежда: Ваксината на "Модерна" показа 95% ефективност

Ваксината срещу Covid-19 на американската биотехнологична компания "Модерна" показа близо 95% ефективност, засилвайки надеждите за успех в борбата с пандемията от коронавирус.

Оптимистичните данни са от първия междинен анализ от фаза 3 на клиничното проучване на "Модерна" и идват седмица след като подобни резултати отчете и друг от кандидатите за ваксина – тази на "Пфайзер" и "Бионтех".

Фаза 3 на проучването на "Модерна" обхваща 30 000 души, като половината получават две дози от ваксината в интервал от четири седмици. Останалите получават плацебо. Междинният анализ се основава на първите 95 участници, които са развили симптоми на Covid-19. Само пет от случаите на Covid-19 са били при хора, на които е прилагана ваксината, а 90 са били при тези, получили плацебо. Данните показват също, че е имало 11 случая на тежка коронавирусна инфекция, но нито един от тях не е при хора, които са били имунизирани.

В следващите седмици "Модерна" ще подаде молба до Агенцията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) за разрешително за спешна употреба. Компанията очаква разрешителното да се основава на финалния анализ на 151 случая с коронавирус и проследяване от над 2 месеца.

Очаква се в края на годината компанията да осигури 20 млн. дози от ваксината в САЩ и 1 млрд. дози през следващата година в целия свят.

"Повратен момент", "страхотен ден"

Акциите на компанията, които са се увеличили повече от четири пъти през тази година, нараснаха с 15% след оповестяването на данните.

"Това е повратен момент в развитието на нашия кандидат за ваксина срещу Covid-19. Още от ранните дни на януари ние преследваме този вирус с цел да защитим колкото се може повече хора по света. През цялото време съзнавахме, че всеки ден е от значение. Този положителен междинен анализ от нашето проучване във Фаза 3 ни даде първото клинично потвърждение, че нашата ваксина може да предотврати заболяване от Covid-19, включително тежко заболяване",

заяви Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на "Модерна".

Главният медицински директор на компанията Тал Закс каза пред BBC, че ефективността е забележителна и това е "страхотен ден".

Безопасност и други въпроси

До момента не са докладвани значителни опасения относно безопасността на ваксината, отбелязва BBC. След инжектирането при някои пациенти се съобщава за краткотрайна умора, главоболие и болка.

Все още не е ясно колко дълго ще продължи имунитетът, тъй като доброволците ще трябва да бъдат следени по-дълго време преди да може да се отговори на този въпрос.

Не е известно и дали ваксината само предотвратява тежкото протичане на болестта или спира предаването на вируса

По-лесна за съхранение и транспорт

В сравнение с ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" ваксината на "Модерна" е по-лесна за съхранение, тъй като остава стабилна при минус 20 ° С до шест месеца и може да се съхранява в стандартен хладилник до месец. Докато ваксината на "Пфайзер" се нуждае от ултрастудено съхранение при около минус 75 ° С и може да се съхранява в хладилник пет дни, отбелязва BBC.

От "Модерна" съобщиха, че се очаква ваксината да остане стабилна при стандартни хладилни температури от 2 градуса по Целзий до 8 градуса по Целзий за 30 дни, което представлява увеличение в сравнение с по-ранното предвиждане за 7 дни. Ваксината позволява транспортиране и дългосрочно съхранение при стандартни условия за замразяване от -20 градуса по Целзий за 6 месец. Освен това ваксината ще се разпространява чрез широко налична инфраструктура за доставка и съхранение на ваксини. Преди поставянето на ваксината не е необходимо разреждане.

Как работи?

"Модерна" разработи т.нар. "РНК ваксина", което означава, че част от генетичния код на коронавируса се инжектира в тялото. То започва да произвежда вирусни протеини, но не и целия вирус, което е достатъчно, за да предизвика атака от имунната система.

Ваксината трябва да тренира организма да произвежда едновременно антитела и Т-клетки, които са част от имунната система.

mediapool.bg