Кламер БГ - Новини: Нов пик на коронавируса у нас

Нов пик на коронавируса у нас

Коронавирус

|
Ср, 06 Май 2020г. 18:59ч.
Нов пик на коронавируса у нас

Случаите на коронавирус у нас достигнаха 1778 в сряда, след като през изминалото денонощие беше регистриран нов пик от 69 новозаразени, а през деня бяха доказани още 20 положителни проби.

Излекуваните са 360 души, с което активните случаи са 1418.

Починалите вече са 84 души.

В сряда през деня бе съобщено за нови два смъртни случая –

67-годишен мъж от болницата във Велико Търново с диабет, хронична бъбречна недостатъчност и хронична сърдечна недостатъчност и 70-годишен мъж от болницата в Ямбол, който е страдал от хронична обструктивна белодробна болест.

През изминалото денонощие бяха регистрирани други три смъртни случая – на мъж на 80 години от Велико Търново с редица придружаващи заболявания, сред които диабет и артериална хипертония, мъж на 61 години от Габрово с придружаващ диабет и атриална хипертония и мъж на 78 години от Сливен с прекаран инсулт.

"Към общата бройка от днес добавяме доктор Нели Пандева, за която се потвърди, през PCR анализ в допълнителните изследвания, че е носител на коронавирусна инфекция", съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.

Доктор Нели Пандева е починалата лекарка от Спешна помощ, която бе приета отново в болница след отрицателни тестове за коронавирус.

Димов обясни, че по-големият брой новооткрити случаи се дължи на целенасоченото изследване в конкретни по-големи огнища.

“Продължават таргетните изследвания в домовете за стари хора, както и констатираните случаи на привнесена инфекция с полетите на наши сънародници, които се завърнаха от няколко европейски страни. Оптимизмът, който ни дава досегашната работа, е че успяваме много бързо да локализираме огнищата, които възникват, и предприетите мерки водят до много бързо потушаване", съобщи той.

"Имаме оптимизъм, че много бързо се локализират огнищата, които се установяват.

Пример е Брестовица, Пловдивско. От вчерашния ден няма нов случай там. Има много подобни случаи", добави той.

Най-много нови случаи през изминалото денонощие са регистрирани в София и София област са 14, Пазарджик - 14, Благоевград - 8, Ямбол - 8, Видин - 7, Кюстендил - 7, Хасково - 5, Сливен -2, а в Бургас, Плевен, Смолян и Стара Загора - по 1. През деня в сряда бяха установени още 4 нови случая в Перник, 2 във Враца и 14 в София.

Броят на заразените медицински служители е вече 191 души.

Най-новото огнище на зараза сред медицинските служители е болницата в Пазарджик, където има 9 инфектирани медици от местната болница.

В болница са настанени общо 353 души, като 38 са в тежко състояние в интензивни отделения и клиники

Изследвани са били 1465 проби, с което броят на тестовете става 57768.

Общо се падат 7395 теста на 1 млн. души население.

mediapool.bg