Кламер БГ - Новини: Борисов половин ден под карантина, колкото да не се яви в НС

Борисов половин ден под карантина, колкото да не се яви в НС

Коронавирус

|
Пет, 24 Юли 2020г. 14:19ч.
Борисов половин ден под карантина, колкото да не се яви в НС

Повторните тестове за Covid-19 на министър-председателя Бойко Борисов, на началника на политическия му кабинет Деница Желева и на членовете на екипа на премиера са дали отрицателни резултати. Това съобщиха от Министерския съвет в петък, малко след като правителствената пресслужба обясни с положителна проба на Желева и поставяне под карантина на премиера отсъствието му в парламента при гласуването на новите членове на кабинета и заклеването им.

Неявяването на министър-председателя в Народното събрание, за да мотивира и защити рокадите в кабинета си, предизвика недоволството и тежките критики на опозицията. Малко след това от Министерския съвет обявиха, че началникът на кабинета на Борисов е дала положителна проба за коронавирус в четвъртък следобед.

Първата проба на премиера е била отрицателна, но е поставен под карантина и тестван повторно. Съгласно протокола на Столичната регионална здравна инспекция всички контактни лица са били тествани и карантинирани тази сутрин до излизане на резултатите от пробите, обявиха от МС. От второто съобщение на Министерския съвет, с което се информира, че пробите на Борисов и Желева са отрицателни, не става ясно дали с това карантината им приключва.

Съгласно нормативната уредба контактните лица на положителни случаи и самите заразени подлежат на 14-дневна карантина, само за хоспитализираните е по-дълга. По принцип ситуацията един човек да даде положителна проба и на следващия ден - отрицателна не е прецедент. Много граждани, които се усъмняват в първоначалните положителни проби са си правили втори тест, който в някои случаи е отрицателен. По този повод преди време началникът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обяви, че “ако днес човек е положителен, а утре отрицателен, това означава, че си положителен”.

От ВМА обясниха, че "подобни резултати (съмнително положителни) се отчитат по 4-5 на ден в лабораторията на Военномедицинска академия и съгласно процедурата се повтарят с различни тестове и в други лаборатории, а лицето се поканва за повторна проба на следващия ден с препоръка да избягва контакти и да предупреди контактните лица до потвърждаване на окончателния резултат".

Първата положителна проба на Желева стана причина премиерът да не участва в дебатите по смяната на министри в Народно събрание, но и без съмнения за коронавирус той рядко се явява в парламента. Обикновено мотивите за рокадите в кабинета се представят от вицепремиера Томислав Дончев, а не от Борисов. Премиерът рядко отговаря и на депутатски въпроси. За последно се яви в Народното събрание през април, за да отговори на въпроси на опозицията за извънредното положение. През февруари пък отговаря на въпроси за въвеждането на тол системата, а преди това участва в парламентарен конторл през октомври миналата година. Причината за редките му появи в парламента се корени в това е, че председателят на парламента Цвета Караянчева отхвърля повечето въпроси към него с обяснението, че не са от компетенциите на премиера и те биват прехвърляни към министър.

Часове след като дебатите в НС в петък приключиха, от правителството обявиха, че и повторните проби са отрицателни, включително и на Желева. В края на миналата и началото на тази седмица тя бе в делегацията на Борисов за срещата на върха в Брюксел.

"От гледна точка важността на проведената среща и контакти в Брюксел, на премиера Борисов и г-жа Желева отново ще бъдат направени PCR-тестове през следващите дни", заявиха от ВМА..

В понеделник, 20 юли, стана ясно, че са установени два случая на заразени с Covid-19 служители от администрацията, заради което сградата беше затворена на 21 юли за цялостна дезинфекция. По тази причина правителственото заседание на следващия ден се проведе чрез видеоконферентна връзка. В петък в съобщението за повторните отрицателни проби се посочва, че "към настоящия момент в резултат на направените тестове са установени нови два случая на заразени служители от администрацията на МС".

Така общият брой на заразени с Covid-19 служители става четирима. По-голямата част от администрацията на МС вече е тествана, като до понеделник се очаква да станат ясни резултатите и от последните тестове.

mediapool.bg