Кламер БГ - Новини: Междинен анализ показва, че ефикасността на руската ваксина "Спутник V" e 92%

Междинен анализ показва, че ефикасността на руската ваксина "Спутник V" e 92%

Коронавирус

|
Ср, 11 Ноем 2020г. 16:22ч.
Междинен анализ показва, че ефикасността на руската ваксина "Спутник V" e 92%

Ефикасността на руската ваксина срещу новия коронавирус "Спутник V" от третия етап на изпитанията достигна 92 процента според първия междинен анализ, съобщи Ройтерс. Руският фонд за преки инвестиции публикува резултатите от анализа в Туитър.

"В хода на изследванията беше извършена оценка на ефективността върху 16 000 доброволци 21 дни след получаване на първа доза от ваксината или плацебо. В статистическия анализ са включени 20 потвърдени случая на заболяване. По разпределянето им в групата на плацебо и на ваксина беше определено, че ефективността на "Спутник V" е 92 процента", се посочва в съобщението.

Наблюденията на 10 000 ваксинирани сред допълнителните доброволци извън клиничните изпитания потвърждават ефективността на "Спутник V" над 90 процента.

Русия регистрира ваксината "Спутник V" за използване през август, преди да започнат широкомащабните изпитания през септември.

Русия планира от април догодина да произвежда по шест милиона дози месечно от ваксината "Спутник V", съобщи руският вицепремиер Татяна Голикова, цитирана от ТАСС.

По думите й през настоящия месец по план ще бъдат произведени 500 хиляди дози, през декември и януари - по 1,5 млн., през февруари и март - по 3 млн., а от април 2021 - по 6 млн. дози месечно. Голикова е направила това съобщение на среща с депутати от Държавната дума, като стенограмата от срещата е публикувана на сайта на парламентарната комисия по здравеопазване.

Александър Гинцбург, директор на центъра по епидемиология и микробиология "Н.Ф.Гамалея", обяви по-рано, че масовото прилагане на разработената в института ваксина "Спутник V" в Москва и Московската област може започне до две седмици. От здравното министерство казаха, че първо ще бъдат ваксинирани само лица от рискови групи, включително лекари и учители.

mediapool.bg