Кламер БГ - Новини: Мангъров: Премиерът ми каза: "Ако бях жена, щях да ти пусна"

Мангъров: Премиерът ми каза: "Ако бях жена, щях да ти пусна"

Коронавирус

|
Четв, 21 Май 2020г. 10:56ч.
Мангъров: Премиерът ми каза: "Ако бях жена, щях да ти пусна"

Доцент Атанас Мангъров, който беше част от набързо сформирания и скоро след това разформирован Медицински съвет, похвали премиера Бойко Борисов, че се е вслушал в гласа на науката, а не в този на страхаи е разхлабил мерките.

Мнението на специалиста по заразни болести често се различаваше от това на Националния оперативен щаб относно предприетите мерките в борбата с коронавируса. Пред бТВ в четвъртък доц. Мангъров каза, че той е отстоявал позициите си, а не се е конфронтирал с Щаба.

Той не очаква втора вълна от коронавирус у нас през есента в България и смята, че нищо особено няма да се случи през септември.

"Всичко, което се направи (от Щаба - бел.ред.) беше с добри намерения. Хубаво беше обаче да се направи малко по-умно и да се избегне тежък икономически удар. Страната беше затворена, защото имаше страх. Прави чест на премиера, че чу гласа на науката от мен, а не гласа на страха. Той ме чу много добре и ме разбра, говорихме повече от час. И с неговия цветист начин на изказване, някъде на 40-тата минута, преди да донесат кафето, ми каза: "Виж какво, Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна" :)... И наистина църквите не бяха затворени, хората не бяха затворени нито на Цветница, нито на Великден", каза доц. Атанас Мангъров пред бТВ.

Той съобщи за проучване, което достоверно е доказало, че при 7 млн. души в България има около 280 000, които са имали контакт с Covid-19. "Огромната част от тях не са го усетили и не са го разбрали", каза началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Той посочи, че изводите от проучването са направени на база на резултатите от тестове направени в 33 лаборатории в цялата страна.

Става въпрос за иследваните с PCR тестове и от т.нар. бързи тестове за изградени антитела срещу Covid-19.

"Извършени са над 140 хиляди тестове, но реално са тествани над 61 000 души с PCR. От тях 2300 са положителни, което е 3.86% от хората. Според друго проучване от 31 000 души - 1200 души са имали антитела, което пак е по-малко от 4%. При 7 млн. души население има поне 280 000 души, които са били в контакт със заразата, като огромната част от тях дори не са я усетили. Има 0.04 % смъртност, като 1 на 1000 е смъртността при морбили. Тоест смъртността при коронавирус е по-малко и е напълно съпоставима на тази на всеки сезонен грип“, заяви Мангъров.

По думите му ниската смъртност у нас се дължи на факта, че няма много възрастни хора над 80 и 90 години.

"Има единици, но средната продължителност е далеч по ниска от тази в редица други страни. Средната възраст на хората, които са починали в Италия от Covid-19 е 80 години. У нас средната възраст е между 73 и 74 г.", каза още Мангъров.

Описа образно ситуацията така:"Представете си, че има две болници. В едната има неонатология

и има недоносени бебета, а в другата няма. Ако в тези две болници се появи вътрешна зараза, която обхваща основно бебета, то статистиката в двете болници ще е различна.

Образно казано ние сме болница, в която няма недоносени бебета", каза доц. Мангъров.

По повод коментара му от преди време, в който сравни възрастните хора със "сухи съчки" и понесе множество негативни коментари, Мангъров каза, че той също е "суха съчка", защото е на 64 години.

Той посочи, че това е образно сравнение и логиката му е била, че в България има много по-малко хора над 80-90 години, отколкото в Италия например. По средна продължителност на живот ние сме на 80-то място в света, Италия е на 4-то, Испания - на 5-то, даде пример той.

В отговор на въпрос доцентът каза, че няма конфронтация с никого от щаба.

"Зад мен няма никого, аз съм тук, просто защото се забавлявам, това ми е работата, с която се занимавам от години, и когато виждам, че някои неща са неправилни, се опитвам да ги коригирам", добави той.

mediapool.bg