Кламер БГ - Новини: Макрон изключи скорошна отмяна на карантината във Франция

Макрон изключи скорошна отмяна на карантината във Франция

Коронавирус

|
Нед, 22 Ноем 2020г. 17:17ч.
Макрон изключи скорошна отмяна на карантината във Франция

Френският президент Еманюел Макрон смята, че ситуацията с разпространението на коронавируса не позволява в скоро време да се отмени карантинният режим в страната. Той каза това в интервю за вестник "Журнал дьо диманш".

В момента нивото на разпространение на вируса е същото като при въвеждането на вечерния час (през октомври). Не може да става дума за отмяна на карантината, заяви френският лидер. Той обаче обеща, че във вторник, когато ще направи изявление по телевизията, ще внесе яснота за системата от ограничителни мерки.

"Не може да има нищо по-лошо от неопределеността, тя създава у хората впечатление, че са принудени да съществуват в безпросветна обстановка", каза Макрон. Трябва да се внесе ясно, да се определят целите. Трябва да знаем какви трябва да са целите ни и как можем да ги постигнем, подчерта той, но добави, че това е трудно, защото пандемията е непредсказуема и има световен мащаб.

В същия брой на изданието говорителят на френското правителство Габриел Атал каза, че се очаква Макрон да обяви смекчаване на мерките и три етапа на "облекчаване на режима" в зависимост от епидемичната обстановка. Първият би могъл да започне на 1 декември, вторият - около двадесети декември, преди коледните празници, а третият - от януари 2021. Той уточни, че от 1 декември е възможно да бъдат отворени магазините, които не продават стоки от първа необходимост. Ще има обаче ограничения за работата на ресторантите и кафенетата. Сега всички са затворени.

Англия ще приключи националната карантина на 2 декември и ще премине към по-строга тристепенна система на регионални рестрикции, отколкото преди, предаде Ройтерс, като се позова на канцеларията на британския пермиер Борис Джонсън.

Джонсън въведе едномесечния локдаун в началото на ноември, след като броят на заразените и смъртните случаи започна отново да нараства, но си навлече гнева на бизнеса и на накои среди в собствената му партия заради икономическите последици. Втората вълна на инфекции започна да се забавя, показват официалните данни, но се очаква научните съветници на правителството утре да предупредят, че са необходими по-строги мерки, за да се предотврати втори национален локдаун.

Канцеларията на премиера обяви късно снощи, че правителството планира да се върне към прилагането на тристепенната система на локализирани рестрикции в Англия, като различните мерки ще бъдат налагани в зависимост от тежестта на епидемичните огнища в отделните райони. Очаква се повече общности да попаднат в двете категории на по-висока степен на заплаха.

Кабинетът ще обсъди плановете на заседание днес, а премиерът възнамерява да представи подробности в парламента утре.

Групата научни съветници, известна като SAGE - Scientific Advisory Group for Emergencies, се очаква да публикува утре доклади, показващи, че предишната тристепенна стратегия не е била достатъчно строга, и ще препоръча по-строги рестрикции. При предишната система "средно" равнище на заплаха изисква ресторанти и пъбове да затварят в 22,00 ч. и забранява на жителите на даденото населено място да се срещат на групи, по-големи от шест човека. "Високата" степен забранява на хората да се събират на закрито, ако не живеят в едно домакинство. В районите с третата, "много висока" степен на риск, пъбовете и баровете могат да останат отворени и да продават алкохол само ако сервират храна. На хората се препоръчва да не напускат и да не посещават въпросните райони.

Британските власти обсъждат възможността за въвеждане на "covid паспорти" за тези, които са били ваксинирани срещу новия тип коронавирус. Това съобщи "Сънди Таймс“, позовавайки се на свои източници в правителството на кралството, цитиран в неделя от БГНЕС.

Според вестника подобна мярка ще позволи на притежателите на новия документ да се придвижват из страната по-свободно, включително да излизат в командировки, в сравнение с тези, които отказват ваксинация. Очаква се съответното решение да бъде обявено в парламента в понеделник от министър-председателя на Обединеното кралство Борис Джонсън.

Португалия ще наложи допълнителни ограничения за предотвратяване на разпространението на коронавируса в периода около предстоящите два национални празника, предаде Ройтерс.

Както съобщи премиерът Антониу Коща, пътуванията между населените места ще бъдат забранени от 23,00 ч. на 27 ноември до 5,00 ч. на 2 декември и после пак от 23,00 ч. на 4 декември до 5,00 ч. на 9 декември, за да се отграничи движението около националните празници - Деня на независимостта на 1 декември и празника на Непорочното зачатие на Блажена Дева Мария на 8 декември.

Училищата ще бъдат затворени в понеделниците преди двата празника, а магазините ще трябва да затворят рано. Работодателите са насърчавани да дадат почивен ден на служителите.

Маските, досега задължителни на обществени места и в затворени търговски пространства, вече ще са задължителни и на работното място, добави Коща.

Рекорден брой смъртни случаи, свързани с новия коронавирус, са били регистрирани през последното денонощие в Гърция - 108, предаде Ройтерс, като се позова на здравните власти.

На този фон болниците в северната част на страната са подложени на натиск, като легловата база на интензивните отделения е запълнена.

След като наложи през март национална карантина за два месеца, гръцкото правителство наложи втора такава до края на ноември след ръста на новозаразените през октомври. Вчера правителственият говорител Стелиос Пецас обаче призна, че отменянето на карантината на 1 декември сега съвсем не изглежда реалистично.

За изминалите 24 часа в Гърция са били потвърдени над 2300 нови случаи на коронавирус. С това общият брой на регистрираните в страната заразени е надхвърлил 90 100. 1527 човека са починали.

Броят на случаите в най-големия град в Северна Гърция, Солун, е близо два пъти по-висок от този в столицата Атина.

mediapool.bg