Кламер БГ - Новини: Лекарство срещу ебола ускорява лечението на пациенти с коронавирус

Лекарство срещу ебола ускорява лечението на пациенти с коронавирус

Коронавирус

|
Четв, 30 Апр 2020г. 09:30ч.
Лекарство срещу ебола ускорява лечението на пациенти с коронавирус

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) може да разреши спешна употреба на eксперименталното антивирусно лекарство ремдесивир за лечение на пациенти с коронавирус. Медикаментът, който първоначално е разработен за лечение на ебола, е съкратил с 31% времето за възстановяване на болни от Covid-19, сочат предварителните резултати от клинично проучване, съобщават световните агенции.

Според главния експерт по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи медикаментът може да стане стандартно лечение за тежки форми на Covid-19. Той се приема интравенозно в продължение на 10 дни.

Изследването е обхванало 1063 пациенти, като част от тях са получавали плацебо, което е позволило на изследователите да установят ефекта от медикамента върху останалите.

Лекарството атакува ензима, от който вирусът се нуждае, за да се репродуцира в клетките на тялото.

"Данните показват, че ремдесивир има ясно изразен, значим позитивен ефект, който се изразява в скъсяване на времето за възстановяване. Това е от голямо значение. Времето за възстановяване на пациентите с ремдесивир е 11 дни, сравнено с 15 дни", обясни Фаучи.

Според американския експерт ремдесивир може да се окаже основа за създаване на още по-ефективен лек срещу Covid-19. "Въпреки че 31% подобрение не е като 100%, те са показателни за нещо много важно. Това доказва, че този вирус може да бъде блокиран с лекарство", обясни той.

По-рано лекарството показа добри резултати и върху маймуни, но според публикувано в Лансет проучване върху пациенти в Ухан, медикаментът не е показал добри резултати. Фаучи обаче оспори адекватността на китайското проучване.

Скоро регулаторните органи в САЩ ще позволят прилагане на ремдесивир на най-тежко болните, но масовото му пускане на пазара ще изисква повече време.

Акциите на компанията производител на медикамента Gilead се повишиха с 6.8% при търговията в сряда следобед.

mediapool.bg