Кламер БГ - Новини: Купуваме апарати и маски от Китай за 6 млн. лева

Купуваме апарати и маски от Китай за 6 млн. лева

Коронавирус

|
Пет, 27 Март 2020г. 19:48ч.
Купуваме апарати и маски от Китай за 6 млн. лева

България ще купи от Китай предпазни маски и респираторни апарати за близо 3 млн. евро или около 6 млн. лева, стана ясно след правителственото заседание в сряда. Сделката е била договорена от премиера Бойко Борисов и членове на кабинета във видеоконферентна връзка с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия.

Със средства, предоставени по Оперативна програма "Региони в растеж", здравното министерство ще купи 1 176 770 бр. предпазни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата за 1.5 млн. евро.

Така стойността на една маска излиза 1.2 евро или около 2.40 лева, а на един респираторен апарат - 30 000 евро или около 60 000 лева.

Личните предпазни средства, които ще пристигнат по линия на договора с Китай, ще бъдат предоставени на служителите на регионалните здравни инспекции в страната, органите на МВР и Министерството на отбраната, Агенция "Митници", както и на служители на други институции, работещи на граничните контролно-пропускателни пунктове, съобщиха от правителствената информационна служба.

Респираторните апарати ще бъдат предоставени на лечебни заведения, които осигуряват лечението на пациенти с Covid-19.

Очакванията на Министерството на здравеопазването са в кратки срокове договорът да бъде подписан и доставката да пристигне в България.

Междувременно Борисов е обсъдил с австрийския и с германския канцлер Себастиан Курц и Ангела Меркел възможностите България да ги снабди със защитни облекла, след като задоволи собствените си нужди.

Към момента три фирми в България са получили одобрението на лабораторията към Министерство на отбраната да произвеждат защитни облекла за многократна употреба. Това са "МАК" АД, "Аполо" и "Аглика", съобщиха от правителствената пресслужба. Фирмите вече са доставили повече от 2500 броя защитни облекла, а до дни се очакват поне още толкова за нуждите на болниците в страната. Капацитетът на производителите предвижда да се шият до 2000 броя на ден. Характеристиките на защитните облекла отговарят на всички изисквания на медицинските стандарти и могат да се използват минимум 50 пъти.

Борисов и Курц поддържат редовна връзка и двете държави си помагат по всички направления в борбата с коронавируса, допълват от Министерския съвет.

По-късно в петък сходен разговор е и имало и с германския канцлер. Правителствената пресслужба информира, че Германия проявила интерес към извършената успешна реорганизация на текстилния бранш у нас, за да произвежда предпазни облекла и средства за нуждите на българските лекари, сестри, лаборанти и всички служители, пряко участващи в борбата срещу коронавируса.

Меркел приветствала положените усилия от правителството на премиера Борисов и с нея също е обсъдена доставката на български защитни облекла за Германия, след като българските фирми задоволят вътрешните нужди.

Двамата са обсъдили и успешно разработения скоростен тест за коронавируса от водещ германски концерн.

В рамките на два часа новият тест показва със сигурност дали даден пациент е заразен с Covid-19 или е прекарал заболяването. Борисов заявил, че страната ни е готова веднага да закупи количества от диагностичното средство, щом германската компания започне да извършва доставки за европейския пазар.

"Трябва да направим всичко необходимо да защитим нашите граждани и да преодолеем кризата. В този тежък момент разчитаме на чувството за отговорност и солидарност на всеки един от европейското семейство",

заявил Борисов пред Меркел.

По думите му жизненоважен е постоянният обмен на опит и актуална информация между държавите членки с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, както и комуникацията в рамките на Комитета за здравна сигурност.

"Паралелно с оперативните действия не трябва да спираме да работим за мерките на европейско ниво за смекчаване на социално-икономическите последици от пандемията. Ще имаме нужда от много силен отговор в тази посока. Но заедно и с това ще се справим", цитира пресслужбата министър-председателя.

mediapool.bg