Кламер БГ - Новини: Коронавирусът удря икономически особено силно жените, според ООН

Коронавирусът удря икономически особено силно жените, според ООН

Коронавирус

|
Ср, 15 Апр 2020г. 16:14ч.
Коронавирусът удря икономически особено силно жените, според ООН

Икономическият спад, предизвикан от разпространението на коронавируса в света, е нанесъл особено силен удар на жените. Този факт трябва да бъде отчетен в отговора на кризата и при планиране на бъдещото развитие, заяви заместник-генералният директор на Конференцията на ООН по търговия и развитие (УНКТАД) Изабел Дюран на брифинг в Женева.

Напълно е ясно, че при отговора на кризата мерките за подкрепа трябва да бъдат насочени не само към големите сектори от промишлеността като автомобилостроенето, където като цяло мъжете са по-широко представени, но и към малките и средни предприятия, както и към микро-фирмите и индивидуалните предприемачи, каза Дюран, цитирана от ТАСС.

Според нея приоритетно държавни поръчки за стои и услуги приоритетно трябва да се дават на компании, където жените са по-многобройни.

Дюран подчерта, че последиците от пандемията ще засегнат много по-силно жените отколкото мъжете, тъй като те са по-уязвими в социално-икономически план. Жените първи губят работата и източника си на доходи, тъй като често работните им места са временни и нестабилни, посочи експертът.

В развиващите се страни например около 80 процента от работните места извън селското стопанство са в неформалния сектор, където работят основно жени. Освен това от кризата, предизвикана от пандемията, са пострадали сектори като туризма и хотелиерството, както и производството на продукти, където преобладават жените работници.

По думите на Дюран мерките за ограничаване на придвижването, приети от множество държави, също по-силно са засегнали жените, отколкото мъжете. Като цяло точно жените се грижат за децата и възрастните и те са принудени да се откажат от източника си на доходи, за да полагат необходимите грижи, допълни тя.

mediapool.bg