Кламер БГ - Новини: Испания е близо до овладяване на кризата (обновена към 22.50)

Испания е близо до овладяване на кризата (обновена към 22.50)

Коронавирус

|
Четв, 09 Апр 2020г. 22:55ч.
Испания е близо до овладяване на кризата (обновена към 22.50)

Испания е близо до момента, в който епидемията от коронавирус ще започне да отслабва. "Започваме да поставяме пожара под контрол", каза премиерът Педро Санчес в четвъртък в почти празната зала на парламента в Мадрид.

Повече от 300 депутати участваха дистанционно в заседанието, за да гласуват удължаване с две седмици на извънредното положение до 26 април.

"Войната срещу вируса ще приключи с пълна победа", добави Санчес и призова всички политически партии да сключат споразумение за национално икономическо възстановяване след кризата.

Испания отчете днес намаляване на броя на починалите от Covid-19 след два поредни дни на увеличаване. През последните 24 часа са починали 683 души, с което общият брой на жертвите достигна 15 238, съобщи министерството на здравеопазването.

Общият брой на заразените се увеличи от 146 690 на 152 446. През предишното денонощие увеличението бе с над 6000.

Италия може да започне от края на април да премахва постепенно някои от ограниченията, въведени с цел спиране на заразата, ако разпространението на болестта продължи да се забавя. Това каза в четвъртък премиерът Джузепе Конте в интервю за Би Би Си.

"Трябва да изберем сектори, които да подновят дейността си. Ако учените дадат одобрение, можем да започнем да отхлабваме някои мерки още в края на този месец", каза Конте в ефира на британската телевизия.

В Италия пет поредни дни намалява броят на пациентите в интензивни отделения, а броят на починалите вчера бе по-малък от този във вторник. Тази тенденция се потвърди и днес.

Италианската Служба за гражданска защита съобщи за покачване на броя на починалите от Ковид-19 до 610 в сравнение с вчера, когато те бяха 542. Общият брой на починалите от коронавирус в Италия достигна 18 279.

Новите случаи на заразяване са 4204, с което общият брой на заразените стана 143 626. С това бе регистрирано дневно увеличение на заразените с три процента - най-високото за тази седмица, но по-ниско от предишни стойности.

Оздравелите от коронавируса се увеличиха с 1979 и вече общо са 28 470. Броят на пациентите в интензивно отделение намаля с 88 и е вече 3605. Намаляването на пациентите в интензивно отделение е тенденция, която се наблюдава вече шести пореден ден.

Канцлерката на Германия Ангела Меркел каза, че вижда "причини за предпазлив оптимизъм" относно изхода от кризата с коронавируса в страната. "Кривата на епидемията вече се изправя", каза тя след среща в Берлин на кризисния щаб на правителството. Според нея нови ограничения не са необходими. Тя обаче призова населението да спазва въведените вече защитни мерки, които остават в сила и по време на предстоящия Великден, и да не се изпада в безгрижие.

Здравният министър Йенс Шпан каза, че Великден ще се окаже кръстопът. "Ако запазим дисциплината през уикенда, едно поетапно завръщане към нормалност ще стане по-вероятно. Ако обаче станем нехайни, нараства вероятността от разширяване на ограниченията", посочи той.

Действащите в момента мерки работят. При 110 000 заразени в Германия, 50 000 вече са оздравели, но страната е още далече от разхлабване на рестрикциите за фестивали, клубове и други многолюдни събирания. Шпан каза, че в момента на интензивни грижи в германските болници има 3000 души с Ковид-19, като над 10 000 интензивни легла все още са свободни.

По данни на института за инфекциозни болести "Роберт Кох" потвърдените инфекции са нараснали с 4974 нови случая през последните 24 часа до 108 202. Това е трети пореден ден покачване, след като Германия регистрира четири дни спад на новите случаи, показват. Смъртните случаи се увеличиха с 246 до общо 2107. Предишния ден новите потвърдени случаи нараснаха с 4003, а броят на смъртните случаи - с 254.

Във Великобритания бяха регистрирани нови 881 смъртни случая от коронавирус, с което общият брой на починалите от вируса в страната достигна 7978, заяви днес британският външен министър Доминик Рааб. Заразените с коронавирус във Великобритания, която е една от най-тежко засегнатите от вируса европейски държави, е 65 077. Рааб заяви, че във Великобритания епидемията от коронавирус все още не е достигнала пика си и че е прекалено рано карантината да бъде отменена.

Британският премиер Борис Джонсън е излязъл от интензивното отделение, съобщи Ройтерс. "Премиерът бе преведен тази вечер от интензивното отделение обратно в болничната стая, където ще бъде наблюдаван отблизо през ранната фаза на възстановяването си", заяви говорителят, цитиран от Ройтерс.

В Белгия се запазва тенденцията броят на изписаните да е по-голям от броя на новоприетите в болница за денонощие - 483 срещу 459 души. Според местните здравни власти това е положителен знак. В сряда са били направени 4300 лабораторни изследвания, от които 1580 са били положителни. За последното денонощие в Белгия от Covid-19 са починали 283 болни и така общият брой на жертвите в страната от началото на епидемията достига 2523.

Местни медии днес отчитат намаление от 81 на 76 на сто в броя на хората, които се чувстват насърчени да спазват ограниченията, въведени за пресичане на епидемията. Нетърпение изпитват основно младите и хората на средна възраст. Цитирани са психолози, според които колкото повече е натискът за спазването на мерките, толкова нараства съпротивата на гражданите. Специалистите призовават властите да разясняват повече необходимостта прилагането на мерките да продължи.

Предвижда се Белгия скоро да започне опитно лечение с кръвна плазма от излекувани от Covid-19. През юни в страната ще започнат изпитанията на нова ваксина, произвеждана в Германия.

Според здравният министър на Австрия Рудолф Аншобер броят на болните от Covid-19 съществено намалява, което буди надежда, че позитивната тенденция ще продължи. По думите му проличава и ефектът от държавните мерки срещу разпространението на вируса.

Броят на починалите с положителен резултат от теста за коронавирус в Австрия нарасна през изтеклото денонощие от 273 на 295. Общият брой потвърдени случаи се увеличи от 12 675 на 13 120. Оздравелите са вече 5240.

"В течение на 10 дни сме на едно и също ниво и отбелязваме ръст с 2,3 на сто", каза министърът на пресконференция във Виена.

Австрия обяви до края на април ограничения върху обществения живот и режим на самоизолация за населението. Отменени са масовите, включително спортните прояви, въведено е дистанционно обучение в образованието, затворени са културните и търговските обекти с изключение на супермаркетите, аптеките, банките, пощите, бензиностанциите и автосервизите. От средата на април властите смятат постепенно да смекчават ограниченията.

Премиерът на Португалия Антониу Коща заяви, че е прекалено рано да се вдига карантината, целяща забавянето на разпространението на коронавируса, макар че броят на новите случаи в страната е над 10 пъти по-малък от този в съседна Испания.

"Предпазливост преди всичко", каза на пресконференция днес Коща. "Разпространението на пандемията се забавя, но още не сме стигнали до деня, в който можем да отменим мерките, ограничаващи движението на хората. Можем да го направим едва когато рискът от предаване бъде под контрол".

Премиерът съобщи, че училищата ще останат затворени до края на учебната година и занятията ще продължат дистанционно.

Португалия има 13 956 потвърдени случаи на коронавирус и 409 починали. В страната има само 241 инфектирани в интензивно отделение по данни на Генералната дирекция на здравеопазването. Огромната разлика в броя на случаите и смъртността между двете съседни страни – Португалия и Испания, споделящи 1200-километрова граница, е трудна за обяснение, но някои експерти и лекари изтъкнаха факта, че Португалия ограничи движението на хората рано, когато случаите все още се измерваха в стотици, а смъртните случаи само два.

Магазините за велосипеди, строителни материали и инструменти, както и хоби-маркетите днес възобновиха работа в Чехия, където заради коронавируса има режим на извънредно положение и национална карантина. В работещите в страната търговски обекти са въведени допълнителни хигиенни мерки при извършване на покупки.

Магазините трябва да съблюдават стриктно завишените санитарни изисквания. Собствениците и персоналът са длъжни да се грижат купувачите на касите да са на разстояние от поне 2 метра, като изключение се прави само за хора от едно семейство. На входовете на магазините трябва да има средства за дезинфекция на ръцете - гел и аерозол.

Освен това, при пазаруване купувачите трябва да са с ръкавици за еднократна употреба, които се раздават безплатно в търговските обекти.

Възобновяването на работата в специализираните магазини е сериозно разхлабване на строгите мерки, въведени от чешкото правителство преди близо един месец. Досега отворени бяха само магазините за хранителни стоки, аптеките, зоомагазините, магазините за домашни потреби и павилионите за вестници. В Чехия, с население от 10,6 милиона, има около 60 хиляди такива търговски обекти.

Режим на извънредно положение беше въведен на 12 март, а от 16 март - национална карантина. В сила са мерки за ограничаване на движението на гражданите. Властите настоятелно молят хората да си стоят у дома и да излизат само при крайна необходимост.

До момента в Чехия са регистрирани 5 312 случаи на зараза с коронавирус, 233 души са оздравели, а 99 са починали. От 1 март, когато министерството на здравеопазването обяви, че се е появила заразата, са извършени тестове на 98 681 граждани.

Полша ще отмени след Великден някои от ограниченията, въведени за борба срещу коронавируса, каза днес заместник-министърът на здравеопазването Валдемар Краска. Полша затвори училища, хотели, ресторанти, търговски центрове и кина, наред с други мерки, за да възпре разпространението на вируса.

"След Великден искаме икономиката да заработи отново малко по малко", каза Краска на пресконференция, без да даде подробности. До днес в 38-милионната страна са се разболели 5341 души, а 164 са починали.

Броят на заразените с коронавируса в Русия се увеличи за последното денонощие с 1459 нови случая и достигна 10 131 в 81 региона на страната. През последните 24 часа са изписани от болница 118 души, а 13 са починали, съобщи руският оперативен щаб за борба с разпространението на инфекцията. От началото на заразата са оздравели 698 души, а 76 са починали.

mediapool.bg