Кламер БГ - Новини: Изненада и недоволство от новия коридор за пазаруване

Изненада и недоволство от новия коридор за пазаруване

Коронавирус

|
Четв, 12 Ноем 2020г. 14:47ч.
Изненада и недоволство от новия коридор за пазаруване

Нововъведеният коридор за пазаруване на възрастни между 8 и 10 часа сутринта предизвика недоволство и разправии пред някои супермаркети след като част от хората над 65 години се оказаха изненадани от новия ред, а други директно го бойкотираха, тъй като часовият диапазон им е неудобен.

От 12 ноември магазините за хранителни стоки и аптеките трябва организират работата си като допускат лица на и над 65-годишна възраст в обектите само в часовете между 8.00 и 10.00 ч. В посочените часове не се допускат лица под 65-годишна възраст.

Целта е възрастните хора да бъдат изцяло изолирани от останалия поток, а не както през пролетта – само пожелателно. От оперативния щаб коментираха в четвъртък, че решението е било взето трудно, тъй като срещу всички обсъждани варианти е имало недоволство, затова са се спрели на този, като той подлежи на ревизия в зависимост от практиката.

Предстоят дни, в които може да имаме занижаване на температурите, мъгли, заледяване. В такава ситуация можем да изместим коридора от 14 до 16 ч. Ако видим, че има струпване на хора, този коридор ще бъде разширен по време, посочи здравният министър. Първоначално е обсъждано дали коридорите да не са два – сутрин и следобед, или пък само следобед, но срещу тези идеи също е имало възражения.

Например възрастни хора са казали, че си почиват от 14 до 16 часа, част от работещите пък също използват следобедните часове за пазаруване. Така се е стигнало до вариантът възрастните да пазаруват само между 8 и 10 сутринта засега. Ангелов увери обаче, че ще наблюдава как мярката се прилага и може да бъде преразгледана.

Той посочи, че идеята на мерките е въвеждане на ограничения и те безспорно създават неудобства и ограничават свободите на хората, но това се прави с цел намаляване на заболеваемостта и ефективен контрол над заболяването.

mediapool.bg