Кламер БГ - Новини: Борисов нареди, здравният министър потвърди: Нищо няма да затваряме

Борисов нареди, здравният министър потвърди: Нищо няма да затваряме

Коронавирус

|
Вт, 04 Авг 2020г. 19:33ч.
Борисов нареди, здравният министър потвърди: Нищо няма да затваряме

Ситуацията в момента не налага въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки и здравната система не е подложена на съществен натиск. Това увери във вторник здравният министър Костадин Ангелов, като по-късно стана ясно, че изявлението му е по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Премиерът е бил подразнен от “фалшиви новини“, че се готви ново затваряне на хора и затягане на мерки и е наредил те да бъдат “опровергани с факти“, което и бе сторено от здравния министър.

Въпреки тревожният ръст на заразените в България през последния месец, Ангелов на няколко пъти каза, че не можем да спрем да живеем и трябва да продължим при спазването на действащите мерки за носене на маски на закрито и дистанция.

Сегашната му позиция демонстрира съществена еволюция в разбирането му за коронавируса и възпирането на епидемията. В средата на април той, в качеството си ни директор на Александровска болница, предупреждаваше българите как чувалите за трупове не стигат и последствията за хората и болниците ще са ужасни, ако се излиза по Великден и се ходи на църква. Към онзи момент регистрираните случаи на коронавирус у нас бяха 675, а към днешна дата са 12 159.

Министър Ангелов се срещна във вторник с експертните съвети по епидемиология, микробиология, инфекциозни болести, вирусология. Специалистите са се обединили около тезата, че за момента не са нужни допълнителни противоепидемични мерки в страната. Ангелов аргументира това с факта, че за последните 2 седмици в новозаразените с коронавирус в България намаляват с 9.8% спрямо предходните две седмици. Намаление за същия период се наблюдава и в Португалия с 15% , Испания – 30%, Словакия – със 17.5%. За същия период увеличение на новозаболелите има в Кипър - с 389%, Естония – с 346%, Малта - с 295%, Гърция - със 152%, Холандия – със 75%, Румъния – с 14.3%.

[div class='left_orange']Борисов: С най-меките мерки в Европа сме предпоследни на Балканите

Премиерът Бойко Борисов е настоял “фалшивите новини за затягане на мерките и за въвеждане на извънредно положение да бъдат опровергани с факти“ на среща със здравния министър и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев..

“Нито ще затваряме бизнес, нито ще затваряме хора - болниците могат да издържат“, е казал Борисов, цитиран от правителствения пресцентър. Ангелов на свой ред е “докладвал“, че болниците и медицинските екипи разполагат с нужната апаратура за диагностика и лечение на Covid19, има и достатъчно легла в интензивните отделения.

Кунчев е изтъкнал, че на Балканите само Гърция има по-добри данни от България за заболеваемостта. Коментарът на Борисов по този повод е бил: “Само че от днес Гърция връща отново щаба си. Така че ние с най-меките мерки в Европа сме предпоследни на Балканите“.

“Едномилионната демонстрация в Германия конкретно срещу мерките и едномилионната в Израел означават, че след 6 месеца умората у хората е много голяма и те все по-трудно ще приемат рязко ограничителни мерки“, е казал още Кунчев, който по-рано през деня предупреди, че ако заболеваемостта продължава със същия темп, оказването на медицинска помощ може да бъде затруднено.[class='left_orange' div]

Ангелов обяви също плана и възможностите за разкриване на болнични легла според броя на новозаразените на дневна база.

При под 150 случая на ден, в болниците в страната ще са разкрити 2499 легла за лечение на коронавирус, от които 2102 за по-леките случаи, при които се прилага консервативно лечение и 397 легла за дихателна реанимация.

Ако дневно имаме между 150-350 случая, както е в момента, то ще функционират още 2832 за консервативно още 397 легла за дихателна реанимация.

При над 350 случая дневно има готовност за разкриване на общо 8415 легла от които 7307 за консервативно и 1108 за дихателна реанимация. Обявеният от Ангелов капацитетът на леглата за консервативно лечение надвишава първоначално обявения от МЗ през април.

Министърът посочи, че запълването на капацитета се следи в динамика и има готовност за реакция.

Карта на потребностите от медици

Ангелов каза, че е трудно да каже доколко ще са осигурени тези легла с кадри, тъй като в момента много държави изпитват недостиг на медицински специалисти. Той даде пример, че е имало призиви към хората да спазват мерките, ако не искат да ги лекува акушер-гинеколог или офталмолог от коронавирус. "В момента в целия свят пациентите с коронавирус се лекуват не само от инфекционисти, но и от специалисти по вътрешни болести, пулмолози, а в почти всички болници има отделения по вътрешни болести. Имаме недостиг на инфекционисти, но той е не само в България, а също и на анестезиолози", каза Ангелов. Той обяви, че се прави карта на потребностите от медицински специалисти – лекари и медицински сестри, за да прецени МЗ в каква посока да насочи средствата по европейски програми от фонда за възстановяване.

Запаси от консумативи има за между 1.5 и 9 месеца

В националния логистичен щаб има наличности от хирургически маски за 3 месеца напред; специализирани маски за 7 месеца, еднократни гащеризони за 3.5 месеца и половина, специализирани гащеризони за 9 месеца, ръкавици за 1.5 месеца, калцуни за 1.5 месеца, шлемове и предпазни облекла за 6.5 месеца, спирт за 4 месеца и дезинфектанти за 3 месеца.

За калцуни и ръкавици, които са най-дефицитни, МЗ полага усилия за увеличаване на наличностите.

Протестирайте разумно

Относно протестите и отражението им върху заболеваемостта Ангелов коментира, че всеки има право на протест, но като лекар предупреди, че струпването на много хора на едно място е нещо, което трябва да бъде контролирано. "Моят съвет към тези хора е да изразяват гражданската си позиция, спазвайки мерките – когато е възможно дистанция от 1.5 метра, да носят предпазни маски. От това, което виждаме, голяма част го правят, други – не", посочи той.

МЗ е склонно да допусне пак публика на мачовете

Въпреки печалния опит от финала за купата на България и критиките на много лекари, МЗ е склонно отново да пусне публика на стадионите за футболното първенство, стана ясно от думите на Ангелов.

Това щяло да стане след като се изготви указания и здравните власти получат уверение от представителите на клубовете и агитките, че ще се спазва дистанция и ще се носят маски от феновете. "Това е компромис, който може да бъде допуснат, но ако се спазват всички противоепидемични мерки. Ще вземем всички мерки с БФС и спортният министър", увери той.

Репликиран, че предходният опит вече е показал, че мерките на стадиона не се спазват, Ангелов каза, че този път органите ще са бъдат безкомпромисни. Освен това той няколко пъти заяви, че не можем да спрем да живеем.

В момента страната се намира в тежък момент той е за всички нас. Ако ние в момента не разберем, че само със здрав разум ще преодолеем тази заплаха, коментира още той.

mediapool.bg