Кламер БГ - Новини: Здравната е-система вече генерира сертификат за ваксинация срещу Covid-19

Здравната е-система вече генерира сертификат за ваксинация срещу Covid-19

Коронавирус

|
Вт, 19 Ян 2021г. 13:30ч.
Здравната е-система вече генерира сертификат за ваксинация срещу Covid-19

Националната здравно-информационна система вече генерира сертификат за ваксинация срещу Covid-19. Той е част от данните в електронното пациентско досие, но то е достъпно само чрез електронен подпис и ако човек не разполага с такъв, ще може да си получи сертификата от личния лекар от 1 февруари. Сертификатът и възможностите на е-досието бяха представени във вторник от здравния министър Костадин Ангелов и директора на Информационно обслужване Ивайло Филипов.

Електронното пациентско досие е част от националната здравно-информационна система, като все още е в процес на разработка и надграждане. В него ще бъде отразявана информация за личния лекар, извършвани прегледи, изследвания, хоспитализации, оказана спешна помощ, дентални услуги, издадени е-направления и е-рецепти, резултати от медицинска експертиза, извършени ваксинации. Това, което отличава новото досие от вече съществуващото в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е, че то ще обедини цялата медицинска информация за пациента, без значение дали е по линия на НЗОК или не.

Здравният министър разясни какво представлява ваксинационния сертификат: "Сертификатът няма печат и подпис. Той се генерира от системата автоматично. Има QR код, с който влизате в системата и когато го направите, снимаме кода и излиза, че сертификатът е валиден. За да не бъдат допускани злоупотреби, са направени няколко нива на сигурност. Този сертификат може да бъде проверен от всеки контролен орган в страната и чужбина. Излизат последното число от уникалния номер на сертификата, както и първите букви на името, денят на раждането и всички данни за ваксината, както и националният референтен номер на ваксината". Според Ангелов злоупотреба със сертификата е невъзможна.

Директорът на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов обясни, че достъпът до е-системата с електронен подпис е избран, тъй като така се гарантира сигурността на чувствителната здравна информация.

Към края на март електронната система ще бъде надградена и ще стане възможно издаването на електронни направления за всички процедури от доболничната помощ.

Опциите за електронни направления за PCR и електронни рецепти станаха достъпни в края на миналата година, но все още тече актуализация на софтуерите на лекари, аптеки, лаборатории.

По последни данни около 50% от личните лекари могат да издават електронни направления. Издадените е-направления към 15 януари са 30 000. Електронни рецепти са ползвали много едва 206 лекари, а издадените рецепти са 1218.

Сн: Ваксинационният сертификат на здравния министър Костадин Ангелов, който преди ден получи втората доза от ваксинаата на Pfizer-BioNTech.

mediapool.bg