Кламер БГ - Новини: Жертвите на Covid-19 в САЩ са повече от загубите на страната в Първата световна война

Жертвите на Covid-19 в САЩ са повече от загубите на страната в Първата световна война

Коронавирус

|
Ср, 17 Юни 2020г. 13:26ч.
Жертвите на Covid-19 в САЩ са повече от загубите на страната в Първата световна война

С новите 740 смъртни случая от коронавируса, отчетени за един ден, броят на американците, починали от Covid-19, надхвърли броя на американските войници, загинали в Първата световна война, съобщи Франс прес.

По данни на американския институт "Джонс Хопкинс" смъртните случаи в САЩ, свързани с вируса, към 20,30 часа вчера местно време са били над 116 850, тоест повече от американските войници, убити в Първата световна война, които по данни на министерството на въпросите на ветераните са около 116 500.

В края на април бе съобщено, че починалите от коронавируса са станали повече от американските войници, убити във Виетнамската война.

Общият брой на диагностицираните инфекции в САЩ, които са на първо място в света и по брой заразени, и по починали, е над 2,13 милиона, оздравелите са 853 500 души.

Майк Пенс: Опасенията от втора вълна са преувеличени

Опасенията от втора вълна на коронавирус са преувеличени, пише американският вицепрезидент Майк Пенс в статия за в. "Уолстрийт джърнъл".

Пенс изтъква, че дневният брой на новите заразени с вируса в Съединените щати е спаднал до 20 000 от 30 000 през април. Вицепрезидентът на САЩ подчертава също, че броят на смъртните случаи на ден в страната е намалял до 750 през последните пет дни.

"Благодарение на лидерската роля на президента (Доналд) Тръмп и смелостта и състраданието на американския народ нашата система за обществено здравеопазване е далеч по-силна, отколкото преди четири месеца, и ние печелим битката с невидимия враг. Медиите се опитват да плашат американския народ на всеки етап от пътя и тези мрачни прогнози за втора вълна не са нещо по-различно. Ние забавихме разпространението на вируса, погрижихме се за най-уязвимите, спасихме човешки животи и създадохме здрава основа за всякакъв вид предизвикателства, с които можем да се срещнем в бъдеще. Това е причина за празнуване, а не за всяване на страх от медиите", пише Майк Пенс.

Над 50 000 починали от коронавирус в домове за възрастни

Броят на смъртните случаи от коронавирус в домове за възрастни в САЩ надхвърли 50 000, съобщава същевременно "Уолстрийт джърнъл".

Според вестника в домове за стари хора в САЩ са регистрирани над 250 000 заразени с коронавирус - както сред обитателите, така и сред персонала. Броят на смъртните случаи е достигнал 50 919. Ако тези данни се съпоставят с общия брой на смъртните случаи от коронавирус в САЩ, който е около 116 000, това означава, че над 40 процента от жертвите на заразата са регистрирани в домове и центрове за дългосрочна помощ за стари хора, посочва изданието.

Според "Уолстрийт джърнъл" реалният брой на смъртните случаи в центровете за дългосрочна помощ вероятно е по-висок, тъй като данните може да се получават със закъснение, а също така има разлики в предоставяната информация в отделните щати.

Рекордно висок брой заразени за ден в Бразилия

Бразилия отбеляза вчера тъжен антирекорд с най-голям брой нови заразени с коронавируса за един ден - 34 918 души. С тях общият брой на заразените в страната става 923 189, предаде Ройтерс, цитирайки здравното министерство. Бразилия е на второ място в света по брой заразени след САЩ.

След последните актуализирани данни, които бяха от понеделник, са регистрирани още 1282 смъртни случая от заразата, с които общият им брой достига 45 241.

Тревога от положението с инфекцията в Бразилия изрази директорът на Панамериканската здравна организация Кариса Етиен. На най-голямата страна от Латинска Америка се пада около една четвърт от около 4-те милиона случаи на заразени с коронавируса в Северна и Южна Америка и близо 25 на сто от смъртните случаи, каза Етиен и отбеляза, че засега не се забелязва забавяне на разпространението на вируса.

Регионалната организация препоръчва Бразилия и другите страни от региона да продължат да спазват строго правилата за социална дистанция и призовава отварянето на икономиките да става бавно и внимателно. Бразилският президент обаче е против мерките за социална дистанция и в много от бразилските щати бизнесът поднови работа въпреки тежката епидемична ситуация.

mediapool.bg