Кламер БГ - Новини: Жена в кома с Covid-19 роди близнаци в Бургас

Жена в кома с Covid-19 роди близнаци в Бургас

Коронавирус

|
Пет, 12 Март 2021г. 14:35ч.
Жена в кома с Covid-19 роди близнаци в Бургас

Бременна жена, приета с Covid-19 в бургаската болница, чието състояние се е влошило е била поставена в медикаментозна кома, за да бъдат изродени със секцио близнаците й, съобщиха от болницата в петък.

Жената е постъпила в Инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас в сравнително стабилно състояния, но имала придружаващи заболявания и бързо се влошила. Съпругът й също бил с коронавирус и бил приет в Белодробната болница, но състоянието му рязко се влошило и починал в реанимацията.

"Заради влошаване на състоянието на жената, която беше и с придружаващи заболявания, тя беше спешно приведена в реанимация. Лекарите реагираха бързо и взеха решение, в интерес на живота на близнаците, да се направи секцио. Бебета са Covid отрицателни", разказа д-р Светозар Георгиев, зам.-директор на УМБАЛ-Бургас, цитиран от БГНЕС.

"Децата са родени в 32 гестационна седмица с тегло 2 кг и 1.6 кг. Непосредствено след раждането, заради тяхната незрялост, развиха неонатален дистрес симптом. В момента децата са на спонтанно дишане", обясни д-р Мирослава Колева от Неонатологичното отделение в болницата пред Нова телевизия.

От понеделник сутринта майката е започнала да диша самостоятелно.

"Да се надяваме, че това ще продължи. Иначе това щеше да се превърне в голяма семейна и социална трагедия", посочи д-р Георгиев. Според него има надежда, че жената ще се възстанови, за да се грижи за децата.

В Инфекциозното отделение на държавната болница в Бургас има отделени легла за заразени с COVID-19 бебета и деца. От началото на пандемията са били хоспитализирани общо 44 деца.

В момента там се лекуват 5 деца. Едното е на 3 месеца, едно на 1 година, едно на 4 години и две деца на 12 и на 16 години.

Най-много деца сме имали през месец декември, общо 13, каза още д-р Георгиев. Лекарят съобщи, че при децата заболяването протича леко. Престоят им в болница е не повече от седмица.

Заради растящия брой на заразени в Бургаско, в петък в държавната болница се откриват допълнително 25 легла.

mediapool.bg