Кламер БГ - Новини: Европейски туристически организации искат "зелени коридори" за пътуване на ваксинирани

Европейски туристически организации искат "зелени коридори" за пътуване на ваксинирани

Коронавирус

|
Четв, 25 Фев 2021г. 17:16ч.
Европейски туристически организации искат "зелени коридори" за пътуване на ваксинирани

За единни правила на пътуване в Европа, които да възобновят туризма, настояват от алианс на 60 туристически организации на Стария континент. Част от тях е и ХОТРЕК - Европейска асоциация на хотели, заведения, ресторанти и кафенета. Неин член е Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/, която разпространи съощението.

В основата на предложените препоръки е разработването на пътна карта на ЕС за безопасно възстановяване на пътуванията. Целта е да се предвидят сценариите, при които ограниченията за пътуване могат да бъдат разхлабени или изцяло да бъдат премахнати. Затова и идеята е пътната карта с препоръки да се актуализира бързо според ситуацията, посочват от БХРА.

Пет са основните препоръка към държавите членки на ЕС за възобновяване на пътуването.

Първата е да се създаде работна група, която да изготви и прилага план и пътна карта за възстановяване на туристическите пътувания. Освен това се предлага да се подобри координацията между отделните държави за изискванията за пътуване и да се гарантира предвидимост за пътуващите, както и да се хармонизират изискванията за прилагане на тестове в рамките на ЕС, в това число и да се признават антигенните и другите бързи тестове.

Други препоръки са държавите членки да признават взаимно направените тестове и да осигурят достъпни тестове за потребителите, както и да се приеме общ електронен здравен сертификат, който да позволява бърза проверка на това дали пътниците са ваксинирани или са с отрицателен тест, така че да се ускори преминаването на границите.

От организациите подчертават, че дори когато стане по-достъпна имунизацията, не трябва да е задължително условие за преминаване на граници, но ваксинираните пътници и тези с доказан имунитет трябва да бъдат освободени от забрани за влизане, както и от тестване и карантина.

Препоръчва се и координирано възобновяване на туристическите дейности - рестартиране на туристическите и развлекателните дейности, заедно с възстановяването на свободата на движение за гражданите на ЕС.

mediapool.bg