Кламер БГ - Новини: ЕС ще получи допълнително 50 млн. дози от ваксината на Pfizer по-рано

ЕС ще получи допълнително 50 млн. дози от ваксината на Pfizer по-рано

Коронавирус

|
Ср, 14 Апр 2021г. 17:36ч.
ЕС ще получи допълнително 50 млн. дози от ваксината на Pfizer по-рано

Държавите от Европейския съюз ще получат допълнително 50 милиона дози от ваксината срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech през второто тримесечие вместо в края на годината. Доставките ще бъдат изтеглени напред, заяви в сряда ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

Фон дер Лайен посочи, че това ще доведе до общ обем от 250 милиона дози за ЕС през второто тримесечие на 2021 г.

Изявлението на шефа на ЕК идва в момент, когато броят на поставените ваксинационни дози в рамките на ЕС достигна 100 милиона.

Тя също така потвърди, че ЕК води преговори с двете компании за нов, трети договор за 1.8 милиарда дози, които ще бъдат доставени през 2022 и 2023 г., потвърждавайки по този начин информация на Ройтерс през миналата седмица. Фон дер Лайен добави, че договорът ще включва допълнително производство на ваксини и в ЕС

ЕС вече подписа два договора с Pfizer и BioNTech за общо 600 милиона дози, които ще бъдат доставени в рамките на настоящата година.

Добрата новина идва след вчерашното решение на компанията Johnson & Johnson да отложи временно разпространението на нейната ваксина срещу Covid-19 в Европа поради опасения, свързани с редки случаи на кръвни съсиреци след поставяне на тази еднодозова ваксина.

mediapool.bg