Кламер БГ - Новини: Датските чиновници бяха помолени да си вземат отпуск по време на карантината

Датските чиновници бяха помолени да си вземат отпуск по време на карантината

Коронавирус

|
Пет, 27 Март 2020г. 15:47ч.
Датските чиновници бяха помолени да си вземат отпуск по време на карантината

Датските чиновници, заемащи несъществени длъжности, трябва да използват до пет дни от годишния си отпуск в периода на засилените карантинни мерки, обяви правителството, цитирано от Франс прес.

"Целта е да избегнем излизането на прекалено много хора в отпуск точно след кризата, когато ще се подновят всички дейности", обясни на пресконференция данъчният министър Мортен Бьодскоу. Това би било важен принос, който ще позволи на Дания да премине по-успешно кризата, подчерта той.

Призивът засяга работещите в обществените услуги, като детски градини или библиотеки, но са били изпратени по домовете си на 13 март и няма да могат да се върнат на работа най-малко до 13-и април.

Правителството е сключило споразумение с организациите на работещите в държавния сектор и синдикатите.

В Дания е забранено събирането на повече от 10 души на едно място. Училищата, гимназиите,университетите, културните центрове и някои предприятия са затворени до 13 април. Границите на страната също са затворени за чужденци до тази дата.

В скандинавското кралство с 5,8 милиона жители има 2163 случая на коронавируса. 41 пациенти починаха от началото на пандемията.

mediapool.bg