Кламер БГ - Новини: Във видинския дом за възрастни хора назрява напрежение заради инфекцията с Covid-19

Във видинския дом за възрастни хора назрява напрежение заради инфекцията с Covid-19

Коронавирус

|
Вт, 28 Апр 2020г. 18:11ч.
Във видинския дом за възрастни хора назрява напрежение заради инфекцията с Covid-19

В дома за възрастни хора във видинското село Гара Орешец, който стана огнище на инфекция с коронавирус, назрява напрежение заради неразбирателство между местната и здравните власти. Общият брой на заразените в дома е 15 души – 12 обитатели и трима души от персонала.

Кметът на община Димово Светослав Славчев се оплака, че от болницата са върнали обратно в дома пациент във влошено състояние. Освен това по думите му един и същи персонал се грижи и за здравите, и за болните обитатели на дома.

Според щаба в дома няма тежко болни и смесване на персонал

Сутринта обаче главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев каза, че в дома са оставени само възрастните, които са заразени и нямат симптоми. Освен това той отрече, че един и същи персонал се грижи и за здравите, и за болните. Кунчев обясни, че е създадена организация и заразените, и персоналът, който ги обслужва, са на отделен етаж от здравите.

"Определено не е един и същ персонал – хората, които са показали положителен резултат, не работят с така наречените здрави. Всъщност в дома болни няма – има заразени и заразоносители. Те са чисто пространствено отделени и чисто технологично като обслужване има хора, които работят само с тях и не се смесва начинът на работа в двата етажа", заяви Кунчев.

Освен това той обясни, че е излишно хора без симптоми да бъдат приемани болница, където рисковете за тях се увеличават.

Върнат от болницата и оставен пред вратата

Снощи обаче пациент, чието състояние се е влошило, е бил изпратен с линейка във видинската болница, а днес е бил върнат и оставен пред вратата на дома.

"Как е възможно човек болен, с доказан Covid-19, със сериозно влошаване на състоянието му, в момента да дойдат и да го оставят пред вратата, която е заключена пред дома, линейката да си тръгне, и този човек аз трябва да го прибера обратно, тъй като той няма никаква вина и не може да стои отвън, трябва да го приберем в дома, в който има и здрави хора, и персонал, който не е заразен", коментира Славчев пред БНР.

За кмета е недопустимо един и същ персонал в дома да се грижи и за здрави, и за заразени с коронавируса.

"Второто, за мен необяснимо и аз не го приемам по никакъв начин, че тези хора в момента остават в дома. Говоря, хората с доказани положителни проби за Covid-19, остават в този дом, в който дом в момента ги гледа персонал, който обслужва и болните, същевременно обслужва и хората, които за момента нямат положителна проба", посочи той.

От трите положителни проби на персонала, две са на медицински сестри. В момента за всички настанени в социалното заведение се грижи само една. "Не ни е лесно! Мъчно ми е и ми е тежко за колежките, защото се отдадоха изцяло. Притеснена съм и за тях, и за нашите потребители", разказа пред бТВ една от служителките в дома Филипина Петрова.

Персоналът в дома е общо 16 души. Сега за настанените там 21 възрастни се грижат само шестима. Останалите седем са "в резерва" – в случай, че има нови положителни проби.

mediapool.bg