Кламер БГ - Новини: Великобритания: Карантината за пристигащи от Испания е тежък удар за туристическия сектор

Великобритания: Карантината за пристигащи от Испания е тежък удар за туристическия сектор

Коронавирус

|
Пон, 27 Юли 2020г. 13:08ч.
Великобритания: Карантината за пристигащи от Испания е тежък удар за туристическия сектор

Решението на британското правителство да наложи карантина на завръщащите се от Испания заради коронавируса нанесе още щети на вече понеслата тежки удари туристическа индустрия, пише британският в. "Телеграф", според който това решение е прибързано и показва недостатъчно гъвкав подход към оценката на риска.

"Карантинните правила бавно унищожават британската туристическа индустрия", гласи заглавие и във в. "Индипендънт". Вестникът подчертава, че туристите са изправени пред заплахата карантина да може да бъде въведена навсякъде и по всяко време.

В някои части на Испания беше регистрирано рязко повишаване на броя на заразените с коронавируса. Това включва град Барселона, най-популярната дестинация сред британските туристи, отбелязва изданието. За разлика от белгийското правителство, което изисква карантина само на тези, които се връщат от шест засегнати региона, правителството в Лондон възприе бинарен подход - всяка страна се смята или за безопасна, или за опасна - и в събота вечерта Испания премина от едната в другата категория.

Преките последствия са, че стотици хиляди туристи сега ще трябва да се подложат на карантина при завръщането си във Великобритания. Два милиона други, които са направили резервации, обмислят вариантите си.

По-дългосрочният ефект е още по-дестабилизиращ. Много туристи се готвеха за отдавна планирани почивки, които щяха да им осигурят отдих след месеци на изолация. Вместо това сега те са объркани и несигурни.

Дори ако правителството на Борис Джонсън се опитваше да разруши един от най-успешните сектори на британската икономика и да разбие мечтите на милиони туристи, едва ли щеше да се справи по-добре, гласи заключението на в. "Индипендънт".

Британската карантина нанесе тежък удар на туризма в Испания, който се подготвя за катастрофално лято, подчертава и испанският в. "Паис", като съобщава още, че операторът ТУИ (TUI) обявява отмяната на полети от Великобритания до континентална Испания до 9 август, въпреки че потвърди, че ще възобнови пътуването до Балеарските и Канарските острови от понеделник.

Туристите са изправени пред хиляди отменени полети и почивки за август - най-натовареният месец, който ще премине под знака на несигурността дали пандемията ще се влоши - при което туристическият сезон определено ще се провали. Великобритания вече наложи карантина на цяла Испания, а белгийското правителство препоръча да не се пътува до шест испански области и забрани на своите граждани да посещават две други. Френските власти категорично съветват да се избягва пътуването до Каталуния, предвид признаците за влошаване на здравната ситуация, а норвежкото правителство отново наложи, от събота, 10 дни карантина за всички пристигащи от Испания.

Понастоящем Германия не прилага специални мерки срещу испански граждани, пътуващи до страната, или към германци, останали на испанска територия, въпреки че външното министерство съветва да не се пътува до Каталуния, Арагон, Навара и Балеарските острови.

С това бяха разбити всички надежди за значителни приходи от чуждите туристи през този сезон, въпреки че министърът на външните работи вчера подчерта, че Испания е сигурна страна и каза, че испанското правителство преговаря с Лондон за изключване на Балеарските и Канарските острови от карантината.

Преговорите се подкрепят от британската туристическа индустрия, която предупреждава, че обявеното в събота решение ще бъде катастрофа за сектора. С оглед максимално смекчаване на икономическите последици Асоциацията на туристическите агенции призова администрацията да премахне задължителната 14-дневна изолация за пътуващите от испански райони с ниска честота на инфекции, като Балеарските и Канарските острови или Коста дел Сол.

mediapool.bg