Кламер БГ - Новини: Ваксините срещу Covid-19 са спасили над 1 млн. живота в Европа

Ваксините срещу Covid-19 са спасили над 1 млн. живота в Европа

Коронавирус

|
Ср, 19 Апр 2023г. 12:26ч.
Ваксините срещу Covid-19 са спасили над 1 млн. живота в Европа

Сн. Pixabay

Ваксинацията срещу Covid-19 директно е спасила най-малко 1 004 927 живота в цяла Европа между декември 2020 г. и март 2023 г. Това сочи ново изследване, което беше представено на тазгодишния Европейски конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести в Копенхаген, Дания, който се състоя между 15 и 18 април.

Новите оценки на европейския клон на Световната здравна организация (СЗО) подчертават съществената роля на програмите за ваксиниране срещу Covid-19 и също така спешната необходимост страните с ниско ваксинационно покритие да имунизират напълно по-възрастните хора.

От появата на SARS-CoV-2 в началото на 2020 г. и последващото му разпространение над 2 милиона лабораторно потвърдени смъртни случая на Covid-19 са официално регистрирани от СЗО-Европа.

Страните в Европейския регион на СЗО, който включва всички държави в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, въведоха програми за ваксинация срещу Covid-19, за да защитят уязвимите групи от тежко заболяване при няколкото вълни от будещи безпокойство варианти.

Авторите на проучването са използвали седмично докладвани смъртни случаи и ваксинационни дози до СЗО-Европа и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) от 26 страни и области между декември 2020 г. и март 2023 г., за да изчислят броя на спасените чрез ваксини животи по период, вариант на Covid, възрастова група и държава.

Още по темата:

България бракува Covid-ваксини за над 50 млн. лева

Новите оценки показват, че по-голямата част (96%) от спасените животи са на хора на възраст над 60 години.

Сред по-възрастните хора първият бустер е спасил най-много животи, което представлява почти две трети (64%) от спасените животи.

Като цяло, във всички възрастови групи и държави, ваксините се оценяват като спасили най-много животи по време на вълната на Омикрон, като са предотвратени най-малко 568 064 смъртни случая. Това представлява над половината (57%) от спасените животи.

Това изследване не отчита косвените ефекти от ваксинациите, различния капацитет на здравеопазването в различните страни и нефармацевтичните интервенции.

"Виждаме от нашето изследване големия брой животи, спасени от ваксини срещу Covid-19 в цяла Европа по време на пандемията. Въпреки това твърде много хора от уязвимите групи в европейския регион на СЗО остават неваксинирани или частично ваксинирани. Ние призоваваме хората, които отговарят на условията и които все още не са си поставили ваксината, да го направят“, коментира д-р Ричард Пебоди, ръководител на екипа за високо опасни патогени в СЗО-Европа.

mediapool.bg