Кламер БГ - Новини: Проф. Кожухарова: Под 1% от починалите от Covid от март насам са ваксинирани

Проф. Кожухарова: Под 1% от починалите от Covid от март насам са ваксинирани

Коронавирус

|
Пон, 27 Септ 2021г. 11:56ч.
Проф. Кожухарова: Под 1% от починалите от Covid от март насам са ваксинирани

Проф. Кожухарова: Под 1% от починалите от Covid от март насам са ваксинирани

За периода март – септември у нас са починали 10 173 души. От тях ваксинирани са били само 78 души. Това е 0.77% от всички починали. За същия период 93% от хоспитализираните с коронавирус са неваксинирани. Това съобщи епидемиологът проф. Мира Кожухарова, която е съветник на здравния министър, пред Нова телевизия в понеделник.

Кожухарова посочи, че данните у нас потвърждават тенденцията в световен мащаб, че ваксините на първо място предпазват от смърт и на второ – от тежко протичане на заболяването и не толкова от заразяване и леко преболедуване.

Тя обясни, че данните за ваксинираните, хоспитализирани и починали лица трябва да се анализират за по-дълги периоди от време, а не на дневна база.

От петък на информационния портал Coronavirus.bg се публикуват данни за дела на заразените, хоспитализираните и починалите с поставени две дози ваксини, като Кожухарова обеща в следващите дни и седмици да има повече достъпни данни.

Кожухарова съобщи още, че от началото на епидемията досега у нас са починали 12 деца с Covid-19, като 10 от тях са били с документирани придружаващи заболявания. За едно няма данни и едно е без заболявания. Според Кожухарова тези данни са в подкрепа на ваксинацията при децата.

За последните 24 часа у нас бяха регистрирани нови 496 случая на коронавирус при направени 6002 теста, като делът на положителните проби е 8.3 процента от изследваните.

От новозаразените 11.49% или 57 души са напълно имунизирани.

В болница се лекуват 5078 пациенти с Covid-19, 418 са в интензивни отделения.

Новопостъпилите в лечебни заведения за денонощието са са 165 и от тях 8.48% или 14 пациенти са ваксинирани.

Починали за последните 24 часа са 40 души, от които четирима са били ваксинирани. Като излекувани са регистрирани 540 души.

Най-много са новите случаи на Covid-19 в София-град - 102. Единствено област Шумен е без новозаразени.

1513 дози ваксина са поставени през последното денонощие, броят на хората със завършен ваксинационен курс е над 1 309 000.

mediapool.bg