Кламер БГ - Новини: България временно забрани влизането от Турция

България временно забрани влизането от Турция

Коронавирус

|
Четв, 23 Апр 2020г. 19:51ч.
България временно забрани влизането от Турция

България въвежда временна забрана за влизането на хора и превозни средства от Турция, която ще продължи от полунощ до понеделник.

Мярката е наложена със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и важи за граничните контролно-пропускателни пунктове Лесово - Хамзабейли, Капитан Андреево - Капъкуле, Малко Търново.

Изключение се допуска за тежкотоварни автомобили, транспортни средства със специален режим на движение или превозващи хора, които се нуждаят от лечение, както и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии.

"Отправихме предупреждение към българите да не пътуват при своите роднини в страната или чужбина преди Великденските празници. Сега отново го правим и в началото на Рамазана. Дори след отпадането на забраната гражданите, пътуващи между България и Турция, ще бъдат поставяни под карантина във всяка от двете държави при всяко преминаване на границата", каза министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Тя проведе телефонен разговор с турския си колега Мевлют Чавушоглу, с когото обсъди въвеждането на тези временни мерки, които са в интерес на гражданите и на двете страни, съобщи пресцентърът на МВнР.

Тя коментира, че държавите са на различен етап от кризата.

"Много е важно поетапното разхлабване на мерките да бъде основано на научни данни, за да няма обратен ефекта. Това е асиметрична криза. Засяга не само здравето. Надяваме се излизането от нея да е доста по-координирано", добави Захариева пред Нова телевизия.

"Всяка държава се опитва да спаси туризма си. За съжаление, няма да възстановим нормалния живот през лятото. Призивът е да си останем в България. Студентските бригади (в САЩ) също са отложени до 12 май. Издаването на визи засега е отменено", допълни министърът на външните работи.

mediapool.bg