Кламер БГ - Новини: Бразилските болници връщат пациенти с коронавирус поради липса на свободни легла

Бразилските болници връщат пациенти с коронавирус поради липса на свободни легла

Коронавирус

|
Пет, 12 Март 2021г. 10:57ч.
Бразилските болници връщат пациенти с коронавирус поради липса на свободни легла

Болниците в големите бразилски градове достигат пределния си капацитет, предупредиха здравните власти, в момент когато Бразилия регистрира най-голям в света брой смъртни случаи от Covid-19 през миналата седмица.

Вчера това наложи по-строги ограничения в щата с най-голямо население, предаде Ройтерс. Интензивните отделения за лечение на болни с коронавирус достигнаха критична точка от 90 процента запълване в 15 от 27-те болници в щата.

В южния град Порто Алегри, столицата на щата Рио Гранде до Сул, главната болница за пациенти с коронавирус спря да приема новопостъпващи, тъй като вече няма свободни легла.

В Бразилия за пръв път болници връщат пациенти след 2009 г., по време на епидемията от H1N1.

В сряда здравното министрество съобщи за рекордните 2286 смъртни случаи за последните 24 часа, а новозаразените се увеличиха с още 79 876. А вчера починалите бяха 2233 и за втори пореден ден надхвърлиха 2000 души. Новозаразените вчера са били 75 412.

С общо над 270 000 починали Бразилия се нарежда на второ място в света след САЩ. Но през миналата седмица имаше средно по 1600 починали дневно, при около 1400 в САЩ.

Докато президентът на Бразилия Жаир Болсонаро се обявява срещу карантинните мерки и призовава бразилците да не си стоят у дома, губернатори и кметове се опитват да наложат ограничения, често призовавайки напразно населението да ги спазва.

Вчера крайнодесният Болсонаро отново нападна губернаторите заради налагани по места ограничения, включително и решението на Сао Пауло да забрани футболните мачове. Президентът каза, че така само се увеличава бедността с "лекарство", което е по-лошо от коронавируса.

Колко дълго можем да издържим тази безотговорност с карантините? Затваряте всичко и унищожавате милиони работни места. Карантината не е лекарство, заяви Болсонаро във видеообръщение, застанал редом до министъра на икономиката Пауло Гедес.

Най-големите бразилски градове Сао Пауло и Рио де Жанейро вчера затегнаха мерките, тъй като болниците там се борят с втора вълна на коронавируса заради разпространението на по-заразен вариант, появил се в щата Амазонас.

Само 2 процента от 210-милионното население на Бразилия вече е получило по две дози ваксина.

В столицата Бразилия, в която е в сила вечерен час, интензивните отделения в държавните болници са пълни 97 процента, а тези в частните - 99 на сто. Това принуждава града да оборудва полеви болници, както направи по време на пиковия период миналата година.

Вчера губернаторът на Сао Пауло Жоао Дория обяви нова фаза в ограниченията, за да се приведе в действие социалното дистанциране, останало единствено оръжие срещу разпространението на коронавируса.

В тази щат с 44 милиона население е разрешено да работят само магазини за стоки от първа необходимост. Понастоящем половината от Covid пациентите в щата са под 50 години, каза щатският здравен министър.

Между 30 и 40 хиляди пациенти чакат да бъдат приети в болница в Бразилия, заяви вчера губернаторът на щата Пиауи Уелингтън Диас.

mediapool.bg