Кламер БГ - Новини: Бразилски проститутки настояват да бъдат приоритетно ваксинирани

Бразилски проститутки настояват да бъдат приоритетно ваксинирани

Коронавирус

|
Ср, 07 Апр 2021г. 12:28ч.
Бразилски проститутки настояват да бъдат приоритетно ваксинирани

Проститутки от югоизточния бразилски град Бело Оризонте започнаха символична стачка и излязоха на демонстрации с искане да бъдат включени в приоритетните групи за ваксинация срещу коронавирус, предаде Франс прес.

"Ние сме на първа линия, движим икономиката и поемаме рискове. Трябва да ни ваксинират", заяви в началото на седмицата Сида Виейра, председателка на Асоциацията на проститутките в щата Минас Жераис, чиято столица е Бело Оризонти.

Според нея над 2000 проститутки са се включили в тази инициатива в щата. Условията им на работа рязко са се влошили заради затварянето на хотелите, където обикновено са приемали клиентите си, обясняват те.

"Трябва да сме в приоритетните групи, защото сме в контакт с всякакви хора, с риск за живота си", каза Лусимара Коста, която в понеделник се включи в демонстрация в Бело Оризонти заедно със Сида Виейра. В този град търговските обекти от второстепенно значение бяха затворени по заповед на кмета.

Неотдавна учителите и полицаите бяха включени в приоритетните групи за ваксинация в някои бразилски щати. Други ваксинирани с предимство са здравните работници, хората от третата възраст и коренното население.

В щата Минас Жераис смъртността от новия коронавирус е сред най-ниските в страната - 121 починали на 100 000 души спрямо средната национална стойност от 158.

Бразилия е с население от 212 милиона. Близо 337 000 души там са починали, в това число 25 713 в щата Минас Жераис, който е втори по население след Сао Пауло.

mediapool.bg