Кламер БГ - Новини: Бразилски здравни работници обвиняват президента Болсонаро в престъпление срещу човечеството

Бразилски здравни работници обвиняват президента Болсонаро в престъпление срещу човечеството

Коронавирус

|
Пон, 27 Юли 2020г. 18:26ч.
Бразилски здравни работници обвиняват президента Болсонаро в престъпление срещу човечеството

Бразилски здравни работници поискаха днес от Международния наказателен съд да започне разследване на отговора на бразилския президент Жаир Болсонаро на пандемията от Covid-19, който, според тях, представлявал престъпление срещу човечеството, предаде Франс прес.

Въпросът беше отнесен към съда, базиран в Хага, от коалиция от синдикати, представляващи над един милион заети в сектора на здравеопазването в Бразилия. Синдикатите обвиняват крайнодесния лидер, че е "проявил престъпна небрежност в управлението си на кризата с пандемията от Covid-19, излагайки на риск живота на здравни работници и членове на бразилското общество".

Според синдикатите бразилският президент е насърчавал събирането на поддръжниците си, приближавал се е до тях без маска и е рекламирал породило полемика лечение, като това поведение е увеличило рисковете от разпространението на заразата в страната.

МНС, създаден през 2002 г., за да се произнася по случаи на най-големи жестокости по света, няма никакво задължение да дава ход на хилядите искания от този тип, депозирани пред прокурорката му, която решава сама и независимо дали да представи случаите пред съдиите, отбелязва агенцията.

Бразилия е втората най-засегната от коронавирусната пандемия страна в света с над 2,4 милиона случая на зараза от началото на пандемията и с около 87 000 починали, според официални данни.

В Бразилия бяха регистрирани нови 555 смъртни случая, свързани с коронавируса, и още 24 578 заразени за последните 24 часа, съобщи снощи бразилското здравно министерство, предаде Ройтерс.

mediapool.bg