Кламер БГ - Новини: Бразилия, Мексико и Перу в епицентъра на пандемията

Бразилия, Мексико и Перу в епицентъра на пандемията

Коронавирус

|
Пет, 29 Май 2020г. 10:58ч.
Бразилия, Мексико и Перу в епицентъра на пандемията

В Бразилия за 24 часа бяха регистрирани над хиляда смъртни случая от коронавирус, предаде Франс прес. Новите случаи на заразяване са 26 417, а общият брой на заразените с вируса в Бразилия - 438 238, по данни на бразилското министерство на здравеопазването. Бразилия е на второ място по случаи на заразяване в света след Съединените щати (където заразените са над 1,7 милиона).

През последното денонощие Бразилия регистрира 1156 смъртни случая, с което общият брой на починалите от вируса в страната достигна 26 754. Южноамериканската страна, която е с население от 210 милиона души, се доближава по брой на смъртните случаи до Испания и Франция (които са съответно с 27 119 и 28 662 смъртни случаи).

Общият брой на починалите от коронавирус в Мексико е вече 9044, заяви заместник-министърът на здравеопазването Уго Лопес-Гател. През последното денонощие в Мексико от вируса са починали 447 души. Общият брой на заразените с вируса в Мексико се е увеличил за последните 24 часа с 3377 и е вече 81 400.

Най-тежка е ситуацията в столицата Мексико и в щата Мексико, където от 28 февруари са регистрирани над 36 хиляди случая на заразяване.

Мексиканските власти в края на март обявиха извънредно положение в сферата на здравеопазването и преустановиха всички дейности, които не са от първостепенно значение. Очаква се, че от 1 юни регионите на Мексико ще започнат постепенно да се връщат към нормалния живот, като следват предписанията за безопасност на мексиканското здравно министерство.

Починалите от коронавируса в Перу са вече над 4000, съобщи перуанското здравно министерство, цитирано от Франс прес. Смъртните случаи през последните 24 часа са 116. Общият брой на заразените с вируса в Перу е 141 000.

По този показател Перу е втората най-засегната от вируса страна в Латинска Америка след Бразилия. Новите случаи на заразяване в Перу през последните 24 часа са 5874. Броят на починалите от вируса е вече 4099 в страната с население от 33 милиона души.

Здравната й система е пренаситена, с 8395 хоспитализирани пациенти, а икономиката й е почти парализирана. Перу е на трето място по брой на смъртните случаи от вируса в Латинска Америка, след Бразилия и Мексико.

Перуанското правителство обяви през март извънредно положение, въведе полицейски час и затвори държавните граници, но не успя да попречи на разпространението на вируса.

mediapool.bg