Кламер БГ - Новини: България и още 5 страни искат коригиращ механизъм за разпределението на ваксините в ЕС

България и още 5 страни искат коригиращ механизъм за разпределението на ваксините в ЕС

Коронавирус

|
Вт, 16 Март 2021г. 17:44ч.
България и още 5 страни искат коригиращ механизъм за разпределението на ваксините в ЕС

Шест държави от ЕС предлагат коригиращ механизъм за разпределението на ваксините срещу коронавируса в съюза, така че да се промени сегашното положение, при което, например, България разполага с една трета от количествата ваксини, с които разполага Малта.

Днес по покана на австрийския канцлер Себастиан Курц във Виена за работна среща се събраха министър-председателят на България Бойко Борисов и колегите му от Чехия и Словения Андрей Бабиш и Янез Янша. Чрез видеовръзка в срещата се включиха и министър-председателите на Латвия и Хърватия Кришянис Каринш и Андрей Пленкович.

Тема на срещата бе разпределение на ваксините в ЕС, след като миналата седмица шестимата премиери изпратиха писмо до председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет с искане за пропорционално разпределяне на ваксините. Те поискаха и лидерите на страните от ЕС възможно най-скоро да обсъдят огромните различия в разпределението на ваксините срещу Covid-19 в блока.

Темата бе най-напред отворена от австрийския канцлер Себастиан Курц, който обвини някои държави от ЕС, без да ги назовава, че задкулисно са договаряли получаването на повече ваксини, отколкото би им се падало според числеността на населението и това е довело до несправедливо разпределение на ваксините между държавите.

В първа реакция по случая Европейската комисия отхвърли предположението, че има отклонения от предварително договорената зависимост между броя на населението и броя на ваксините. Самите държави са имали възможност да заявят по-големи или по-малки количества от различните ваксини в Управляващия борд. "В този контекст е възможно да се договорят различни количества", заяви говорител на Комисията. И добави, че решенията в борда се взимат общо от комисията и държавите.

"Някои държави-членки са използвали тази опция. Структурата на националните портфейли за ваксинация може да бъде определена от държавите членки според техните предпочитания", заяви ЕК.

След това комисията още веднаж защити своята политика на разпределение на ваксините. В отговор на писмото на премиерите ЕК каза, че дозите се разпределят пропорционално според числеността на населението на отделните държави и като се взимат предвид епидемичните данни. Разпределението зависи от правителствата на страните членки, увери тя.

ЕК отбеляза, че гъвкавата политика, договорена от 27-те, позволява на държавите, които са в по-тежка епидемична ситуация, да получат достъп до повече дози, ако други страни се съгласят да не вземат полагащите им се бройки. Връщането към пропорционалното разпределение на ваксините зависи от държавите членки, подчерта Европейската комисия и даде да се разбере, че самата тя предпочита този метод.

На пресконференция на четиримата правителствени ръководители, събрали се днес във Виена, Себастиан Курц заяви, че появилият се проблем трябва да бъде решен в най-кратки срокове. След символиката на едновременното начало на ваксинацията в страните членки на ЕС на 27 декември сега се е очертал проблем, който няма общо с първоначалната картина на солидарност, подчерта австрийският канцлер, цитиран от БТА. Той призова всички държави да имат еднакъв достъп до ваксините.

Добрите намерения на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел са били нарушени някъде по веригата, подчерта Курц и заяви, че шестте държави предлагат коригиращ механизъм.

Предстои видеоконференция с Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, с които държавите са в добри отношения и постоянен контакт. На тази видеоконференция ще бъдат изложени исканията за солидарно разпределение на ваксините, каза австрийският канцлер.

Той поиска допълнителните количества, договорени с Pfizer/BioNtech, да се разпределят така, че ощетените засега държави да получат по-голям дял от новите доставки.

Попитан как трябва да изглежда конкретно този коригиращ механизъм, австрийският канцлер го описа като техническо предизвикателство. Той добави, че по него работят и Урсула фон дер Лайен, и Шарл Мишел, които са в постоянен контакт с министър-председателите на държавите, повдигнали въпроса за равномерно разпределяне на ваксините. Най-добрият начин е всяка страна да получи количества, пропорционални на нейното население. Тези, които са получили най-малко, трябва сега да бъдат подкрепени, призова Курц.

Българският министър-председател Бойко Борисов отбеляза, че България се е съобразила с предложенията на ЕС и е закупила от всички одобрени за използване в ЕС ваксини, като никоя от фирмите не е спазила задълженията си и не е доставила договорените количества. България се е придържала към препоръките на ЕС да не се договарят руски и китайски ваксини и сега неравномерното разпределение в рамките на ЕС я изправя пред проблема да закъснява с ваксиниране на населението, каза той.

Борисов изрази доверието си в решенията, които Европейската комисия ще вземе за отстраняване на възникналия проблем, и подчерта, че ваксините са необходими спешно в България, тъй като след две седмици предстоят избори в страната и единствено ваксинирането на голям процент от населението може да осигури висока избирателна активност.

По-нататък в хода на пресконференцията Борисов отново повтори, че по никакъв начин доставките не са в съответствие с направените поръчки и заявените количества, и подчерта, че не иска подаяния от ЕС. "България е инвестирала в разработката на ваксините и това, което се получава сега, е политическа плесница", каза българският министър-председател. Същевременно Бойко Борисов изрази увереност, че на предстоящата видеоконференция с ръководителите на ЕС проблемът ще бъде решен.

Янез Янша, министър-председателят на Словения, която ще бъде ротационен председател на ЕС през второто шестмесечие на годината, изрази желание да бъде предотвратена ситуация, при която през лятото половината от държавите да са с висок процент ваксинирано население, а другата половина - с нисък. Коригиращият механизъм ще обезпечи сигурност на всички, защото всяка страна е добре защитена от пандемията само ако и съседните държави са добре защитени, подчерта той.

mediapool.bg