Кламер БГ - Новини: Болници искат допълнителна държавна помощ заради Covid-кризата

Болници искат допълнителна държавна помощ заради Covid-кризата

Коронавирус

|
Пет, 10 Юли 2020г. 13:26ч.
Болници искат допълнителна държавна помощ заради Covid-кризата

Няколко болнични организации искат от правителството допълнителна финансова помощ над вече обещаната заради загубите, които са претърпели вследствие на кризата около глобалната пандемия от коронавирус. В писмо до премиера, министри, управителя на НЗОК и председателя на Лекарския съюз те настояват за четири основни мерки.

Да се осигури еднократно целево финансово подпомагане на болниците със сума, равна на

1500 лева на всяко разкрито легло.

Да се повишат цените на всички клинични пътеки и процедури с 15%, като съответно се преизчислят и общите болнични бюджети.

НЗОК да поеме заплащането на PCR тест за всеки хоспитализиран.

Да се удължи срокът на действие на механизма, по който болниците получават 85% от заработката си преди кризата, до края на ноември вместо до края на септември.

Под тези искания са се подписали Национално сдружение на частните болници, Сдружение на общинските болници в България, Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и Българската болнична асоциация.

Исканията идват на фона на вече обещано увеличение в цените на клиничните пътеки, така че да поемат и PCR тестовете за пациентите с планов прием. Пътеката за лечение на коронавирус пък ще бъде повишена двойно от 618 на 1200 лева от 1 август. Отделно антикризисното изплащане на 85% от обичайната заработка преди кризата беше удължено до края на септември, за да подпомогне болниците през летните месеци, когато обичайно имат по-малко пациенти. Според болничните асоциации обаче тези мерки не са достатъчни.

Епидемията повишила обичайните разходи с 16%

"Пандемията от Covid -19 и предприетите по този повод мерки поставиха всички лечебни заведения в неблагоприятна икономическа ситуация. Болниците са принудени да правят значителни допълнителни финансови разходи за предпазни средства и дезинфектанти, допълнително оборудване и консумативи, които са средно с 15.8% над обичайните преди пандемията. Разходите ни през последните 3.5 месеца се увеличиха, остават и ще останат увеличени и в обозримо бъдеще", аргументират се те.

Цени и заплати растат

Болниците допълват, че пандемията е дала пореден тласък нагоре на и без това непрекъснато повишаващите се цени на медикаменти, медицински консумативи и изделия. За последните 10 години ръстът в цените е между 40% и 70% по техни изчисления.

"Ежегодното увеличение на осигурителните прагове, стремежът да запазим лекарите и медицинските сестри чрез финансово стимулиране като предотвратим емиграцията, както и въведените с НРД 2020 нови механизми за формиране на работните заплати на медиците, водят до съществено увеличение и на разходите за възнаграждения, които за последните 10 години са нараснали над два пъти", допълват лечебните заведения.

Болниците се чувстват ощетени

В същото време отбелязват, че макар да са били на първа линия в борбата с коронавируса, болниците не са получили необходимата финансова подкрепа, както други сектори. Изплатените субсидии като компенсация за неблагоприятни условия на работа през последните три месеца се равняват на 17% от дейността им и покриват не повече от 30% от разходите им за възнаграждения, твърдят те.

"За сравнение само ще посочим¸ че всички търговски дружества извън здравната система, които спряха изцяло работа, получиха безвъзмездна помощ от Правителството в размер на 60% от разходите им за възнаграждения", допълват болничните асоциации.

Те са изчислили, че за първите 6 месеца на 2020г. НЗОК е изплатила на болниците със 135 милиона лева по-малко от планираните в бюджета ѝ. "Ние трупаме финансови загуби, а предвидените от Народното събрание пари за дейността ни стоят неразходвани в бюджета на договорния ни партньор. И в цялата тази неблагоприятна за работа ситуация ние като мениджъри и нашите служители самоотвержено се борихме и продължаваме да работим за опазване здравето и живота на гражданите на България", допълват те.

mediapool.bg