Кламер БГ - Новини: Белгийските власти се опасяват от напрежение при задължителна ваксинация

Белгийските власти се опасяват от напрежение при задължителна ваксинация

Коронавирус

|
Пон, 06 Дек 2021г. 14:19ч.
Белгийските власти се опасяват от напрежение при задължителна ваксинация

Белгийските власти се опасяват от напрежение при задължителна ваксинация

Общественото напрежение в Белгия ще нарасне, ако се въведе задължително ваксиниране срещу коронавирус. Това се посочва в доклад на службата за оценка на заплахите, изготвен по данни от разузнавателната общност и цитиран в местни медии.

Отбелязва се, че недоволството вече е значително заради въвеждането на сертификат при посещение на много обществени места. В Белгия вчера и през ноември бяха организирани протести срещу противоепидемичните мерки, в които участниците бяха хиляди. Вторият протест вчера бе със значително по-слабо присъствие, но медиите отбелязаха участието на представители на крайната десница.

През лятото бивш военен, свързан с крайнодесните, отправи смъртни заплахи срещу един от националните вирусолози и по-късно бе открит мъртъв, а обстоятелствата около смъртта бяха описани мъгляво. В редиците на днешните протестиращи има всякакви - които отричат ваксините; които са ваксинирани, но са срещу задължителната имунизация; които, дори ваксинирани, са против широкото приложение на сертификата.

През последните седмици Белгия започна да възстановява част от отпадналите през лятото облекчения на противоепидемичните мерки. Премиерът Александер де Кро заяви пред парламента, че въпреки имунизирането на 89 на сто от пълнолетните, епидемията остава опасна и са необходими допълнителни усилия.

Действащите ограничения предвиждат работа от дома и затваряне на нощните заведения поне до края на годината, удължаване на зимната ваканция на учениците. На общинско равнище много градове започнаха да отменят базарите за Коледа, а властите в Брюксел ограничават достъпа до базара само за посетители със сертификат.

Властите във Фландрия днес потвърдиха, че щамът Омикрон на вируса, станал причина за ново повишаване на мерките, е бил открит в пробите на белгийски ученици, завърнали се още в средата на ноември от Чехия след състезание по водна топка. Досега в Белгия бе съобщено за деветима заразени с новия вирусен вариант.

mediapool.bg