Кламер БГ - Новини: Байдън за отмяната на задължителните маски: "Неандерталско мислене”

Байдън за отмяната на задължителните маски: "Неандерталско мислене”

Коронавирус

|
Четв, 04 Март 2021г. 11:40ч.
Байдън за отмяната на задължителните маски: "Неандерталско мислене”

"Байдън определи като "неандерталско мислене" решенията на някои щати да прекратят задължителното носене на маски", пише в заглавие в. "Ню Йорк таймс".

Последните съобщения на губернаторите на щатите Тексас и Мисисипи накараха представители на здравните власти да молят американците да продължат със социалното дистанциране и носенето на маски, пише изданието.

Президентът Байдън вчера остро разкритикува решенията на губернаторите на Тексас и Мисисипи да отменят задължителното носене на маски в своите щати, като нарече тези планове "голяма грешка", която е отражение на "неандерталско мислене".

Президентът каза, че е критично важно представителите на държавните власти да следват насоките на лекарите и здравните служби в момент, когато ваксинационната кампания набира сила.

Федерални служители приканват хората да продължат да носят маски и дори да започнат да носят по две. Главният медицински съветник на Байдън д-р Антъни Фаучи каза, че носенето на маски може да е необходимо още една година, пише вестникът.

Според местни жители и представители на местни власти в Тексас решението на губернатора Грег Абът да отмени задължителното носене на маски и разрешението му всички търговски обекти да възобновят дейността си със 100-процентов капацитет е продиктувано от стремежа му да отклони вниманието на хората от лошото справяне с катастрофалната снежна буря миналия месец и огромните сметки за ток, които чакат тексасци.

От началото на пандемията преди около една година американските щати не са предприели уеднаквен подход към новия коронавирус. Дори в рамките на един щат ограниченията силно варират в отделните окръзи. По времето на съобщението на Абът за Тексас, още 12 щата нямаха задължително носене на маски на цялата си територия, а този брой стана 13, когато Мисисипи отмени това изискване снощи. В Южна Дакота пък носенето на маски никога не е било задължително, отбелязва "Ню Йорк таймс".

През последните седмици бяха взети решения за увеличаване на капацитета на прием на клиенти в ресторанти и барове и облекчаване на ограничения за посещения на стадиони и кина в дузина щати, от Мичиган до Ню Йорк и Калифорния, пише в. "Вашингтон пост".

Главният експерт на САЩ по инфекциозни заболявания Антъни Фаучи определи щатските решения за отмяна на ограничения и носене на маски "неблагоразумно", пише вестникът.

През последните дни всекидневният брой на новозаразени и починали от новия коронавирус в Тексас и Мисисипи осезаемо нарасна, въпреки че тези бройки са силно повлияни от снежната буря от миналия месец, при която големи части от двата щата останаха без електрозахранване и вода, което наруши тестовете и набирането на данни, както и ваксинациите. Двата щата също така са далеч зад повечето други при ваксинациите - Тексас е на 49-о място, а Мисисипи на 47-о по брой хора като дял от населението, които са получили поне една доза, отбелязва "Вашингтон пост".

В Тексас само 7 процента от жителите са напълно ваксинирани. Около 43 000 тексасци са починали от Covid-19 от общо 517 000 на национално ниво.

mediapool.bg