Кламер БГ - Новини: Австрия: Високопоставен чиновник се оттегля заради проблемите с доставките на ваксини

Австрия: Високопоставен чиновник се оттегля заради проблемите с доставките на ваксини

Коронавирус

|
Пон, 15 Март 2021г. 16:03ч.
Австрия: Високопоставен чиновник се оттегля заради проблемите с доставките на ваксини

Дебати за закупуването на допълнителни количества ваксини срещу коронавирус предизвикаха напрежение в австрийското правителство, предаде ДПА.

Координаторът по въпросите на ваксинацията в министерството на здравеопазването Клеменс Мартин Ауер ще се оттегли от поста си, съобщи днес пред общественото радио здравният министър Рудолф Аншобер. В частност, Ауер не го е информирал за възможност да бъдат закупени допълнителни дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, уточни Аншобер, представител на Зелените.

Преди това по-големият партньор в управляващата коалиция - Австрийската народна партия (АНП) - беше поискала координаторът да бъде отстранен временно.

Подобна стъпка обаче би могло да бъде предприета по закон само ако става дума за извършване на закононарушение, а случаят не е такъв, заяви Аншобер.

Той подчерта, че независимо от това Австрия разполага с достатъчно ваксини. Поръчаните досега дози са общо 31 милиона.

Дебатите около ваксинацията внасят ново напрежение в коалицията, където отношенията и без това бяха напрегнати заради рестриктивната миграционна политика на АНП и въпроси около дарения за нея, отбелязва ДПА.

Според наличната информация високопоставеният служител на австрийското здравно министерство, който е и член на комисията на ЕС, отговаряща за разпределението на ваксините в съюза, е отказал своеволно по-нататъшни поръчки, макар за целта да са били осигурени достатъчно средства. АНП приветства оттеглянето му.

В петък австрийският канцлер консерватор Себастиан Курц изрази недоволство, че ваксинните дози не се разпределят пропорционално сред държавите от ЕС и че е имало договори за допълнителни доставки, които са плод на непрозрачни преговори в комисията, отговаряща за разпределението на ваксините.

mediapool.bg