Кламер БГ - Новини: Covid-19: Русия поставя под карантина войниците, участвали в репетициите за Деня на победата

Covid-19: Русия поставя под карантина войниците, участвали в репетициите за Деня на победата

Коронавирус

|
Пон, 20 Апр 2020г. 17:20ч.
Covid-19: Русия поставя под карантина войниците, участвали в репетициите за Деня на победата

Всички, които са участвали в репетициите за парада на Деня на победата, ще бъдат поставени под карантина, съобщи в понеделник руското Министерството на отбраната след появилите се съобщения, че някои от войниците са дали положителна проба за коронавирус

.

Кремъл дълго време упорстваше в намерението си парадът по случай 75-годишнината от съветската победа срещу нацизма да се проведе на 9 май и репетициите продълживаха, въпреки избухналата епидемия от коронавирус в Русия. На 16 април президентът Владимир Путин обяви, че парадът и съпътстващите събития ще бъдат отложени.

Междувременно руското военно министерство потвърди в петък, че десетки курсанти, за някои от които бе съобщено, че са участвали в репетициите за парада, са дали положителни проби за Covid-19 в Москва.

На военните екипи е разпоредено да се завърнат в пунктовете на постоянната им дислокация, в съответствие с решението за отлагане на военния парад на Червения площад, предаде държавната агенция ТААС, цитирайки Министерството на отбраната.

То е разпоредило всички военнослужещи, участвали в репетициите, да бъдат поставени под двуседмична карантина.

Всички транспортни средства и железопътни вагони, използвани за превоза на войниците към пунктовете на постоянната им дислокация, както и цялото оборудване, използвано при репетициите, ще бъдат дезинфекцирани.

Министерството съобщава също, че всички тези войници са снабдени с лични предпазни средства.

Вестник "Москоу таймс" припомня, че подготовката за военния парад започна през февруари. В него трябваше да вземат участие около 15 000 военнослужещи и 400 броя военна техника.

Онлайн порталът Baza, за който се смята, че има източници в руските служби за сигурност, съобщи миналата седмица, че 49 курсанти и инструктори са дали положителни проби за Covid-19. Тридесет и един от тях са на възраст между 15 и 17 години, докато останалите са "доста по-възрастни и частично подложени на висок риск".

Други 106-ма, които са пристигнали в Москва за парада на 10 март, очакваха резултати от тестовете. Към момента властите не съобщават колко точно са заразените.

Видеа в социалните медии от последните репетиции, провеждани извън Москва, показват как войниците явно нарушават предписанията за социална дистанция, възпиращи разпространението на коронавируса.

Случаите на коронавирус в Русия са вече 47 121, с което страната се нарежда на 10-то място в света. По официални данни починалите от Covid-19 в страната са 405, а оздравелите - 3446.

mediapool.bg