Кламер БГ - Новини: 318 имунизационни пункта ще поемат масовата ваксинация заедно с личните лекари

318 имунизационни пункта ще поемат масовата ваксинация заедно с личните лекари

Коронавирус

|
Вт, 16 Фев 2021г. 12:27ч.
318 имунизационни пункта ще поемат масовата ваксинация заедно с личните лекари

Масовата имунизация срещу Covid-19 ще се провежда не само при личните лекари, но и в 318 имунизационни пункта в цялата страна, създадени за целта. Имунизационните пунктове се намират в болници, поликлиники, здравни инспекции и други здравни учреждения в страната. Те са определени със заповед на министъра на здравеопазването, като пълният списък можете да видите ТУК . В София такива пунктове ще има разкрити в болниците "Пирогов", "Александровска", ВМА, ИСУЛ, Инфекциозна болница, Националната кардиологична болница, общинските Втора и Пета градск, частните "Токуда", "Сити клиник", "Надежда", както и в редица поликлиники и Столичната регионална здравна инспекция.

От Министерството на здравеопазването обясниха за Mediapool, че хората ще могат да избират дали да се ваксинират при личния лекар или в някой от определените имунизационни пунктове. Така ако листата на чакащите при личния лекар е твърде дълга и ще се чака много, човек ще има и друга опция. Първоначално имунизационните пунктове ще обслужват третата фаза на имунизацията, в която попадат големи професионални структури като полицаи, служители от ВиК сектора и енергетиката, хранителната индустрия и др.

След това пунктовете ще останат отворени на разположение за желаещите. Записването на час за имунизация в тях ще става през разработвания от "Информационно обслужване" електронен регистър за желаещите да се ваксинират , който трябва да стане готов до края на февруари. Все още не е уточнено как ще става записването на час в пунктовете за хората, които нямат възможност да си запишат час електронно.

Паралелно ще е валидна опцията човек да се запише за имунизация при личния лекар. Всички общопрактикуващи лекари са длъжни да участват в осъществяването на имунизационната кампания, като ваксинират желаещите лица от техните пациентски листи, гласи заповедта на министъра.

За поставена ваксина лекарите и сестрите ще получават по 10 лева, независимо къде се провежда имунизацията.

Хората без личен лекар трябва да се обръщат към Регионалните здравни инспекции и вероятно ще бъдат насочвани точно към някой от разкритите пунктове. Тъй като имунизираните се вкарват в електронен регистър и получават специален сертификат се гарантира, че няма да има дублиране на хора.

В момента в страната текат паралелно втората и третата фаза на имунизация, включващи домове за възрастни хора, учители и служители в ключови за функционирането на държвата сектори като МВР, отбрана, енергетика и др. В края на февруари се очаква отварянето на четвъртата фаза, където бяха оставени да чакат възрастните и хората с хронични заболявания, а по-късно през март се очаква имунизацията да се отвори и към всички останали желаещи.

Опитът досега показва нисък дял на желаещите между 20 и 40% сред медици, учители, обитатели и персонал на домове за възрастни хора. По-висок е процентът в силовите ведомства като МВР и МО.

До момента у нас са поставени 77 436 дози ваксини, като 21 323 души са с поставени две дози, а 56 113 души – с една.

Стартирането на имунизациите при действащите над 4500 лични лекари и допълнителните над 300 имунизационни пункта би трябвало да ускори процеса по ваксинация, който в момента върви с твърде бавни темпове. Основната причина за бавната ваксинация у нас доскоро бе липсата на достатъчни количества ваксини. С одобряването на ваксината на Astra Zeneca обаче страната ни вече получи 60 000 дози от нея и въпреки това темпът не бе ускорен съществено. В момента у нас се поставят средно по 2600 дози на денонощие от трите ваксини, като в някои дни надхвърлят 4000, но през почивните дни падат и под 100.

През март месец се очаква страната да има на разположение 500 000 дози, достатъчни за имунизацията на поне 250 000 души.

mediapool.bg