Кламер БГ - Новини: Концерти и театрални постановки в басейните на Централната баня в София

Концерти и театрални постановки в басейните на Централната баня в София

България

|
Пет, 02 Ноем 2018г. 14:12ч.
Концерти и театрални постановки в басейните на Централната баня в София

Неработещите от години басейни на Централната баня в София да се превърнат в зали за културни събития предлага Столичната община. Идеята е женският басейн да се ремонтира и да стане концертна зала с около 150 места. На мястото на мъжкия басейн пък се предлага да се направи театрална зала за 250 души публика. Освен за концерти и постановки тези пространства ще могат да се ползват и за кинопрожекции, изложби и други културни събития.

Идейният проект за неизползваната и неремонтирана част от Централната баня беше предтавен в петък от зам.-кмета по културата Тодор Чобанов и от проектанта арх. Станислав Константинов.

Десетина години общината имаше намерение да възстанови неремонтираната част от банята с публично-частно партньорство. Опитите за отдаването ѝ на концесия и превръщането в спа център обаче се провалиха заради липса на кандидати. Основният проблем според местната власт е, че банята няма паркинг и няма как такъв да бъде направен. При търсенето на алтернатива отпаднала идеята за възстановяване на функцията на банята. Чобанов обясни, че това било невъзможно и по технически причини - сградата била "изсъхнала" и според специалисти вече било почти невъзможно да се ползва като баня.

Двата басейна, които сега се предлага да се превърнат в зали за културни събития, години наред се използваха като склад за експонатите в Музея на София. Сега те могат да се видят в ремонтираната част на банята, която отвори врати за посетители преди години. Тя беше ремонтирана с евросредства.

Сега идеята е освен басейните, два вътрешни двора на банята да се превърнат в централна зала, в средата на която ще е минералният извор. Пространството ще е израз на почит към минералната вода - към нейната обществена роля от древността, още от римските терми - преди всичко като социално средище, отколкото като център за хигиена, обясниха проектантът и зам.-кметът.

Минералната вода ще се използва за отоплението и на тази част от банята. Това вече се прави в пространството, което се ползва от Музея на София.

За строителните работи ще са нужни около 10 млн. лв. Допълнителна сума ще е необходима за високотехнологичното оборудване на новите зали и другите помещения - реставраторски ателиета, хранилища за 120-те хиляди експоната от фондовете на музея и други. Голяма част от експонатите ще станат достъпни за публиката след разширяването - изложбената площ ще се удвои.

Средствата за цялостния ремонт на банята ще се търсят от еврофондовете и от бюджета на Столичната община.

Предстои Столичният общински съвет да разгледа и гласува предложението за трансформиране на банята.

mediapool.bg