Система следи хранителните отпадъци, произвеждани от ИКЕА България като целта е намаляването им и постигане на глобалната амбиция на шведския производител на мебели за свиване с 50 процента до края на 2022 г. на остатъците от продукти при приготвянето на храни във всички магазини на веригата.
В София Waste Watchers вече дава първите резултати, заявиха от компанията във вторник. Системата е представена от Георги Ангелов, ръководител по внедряването в ИКЕА София, по време на кулинарното събитие GastronomiX 2022 в рамките на българското хорека изложение СИХРЕ.
Дигитална технология разпознава, измерва, записва и анализира хранителните отпадъци от приготвянето на храната в обектите на компанията, което се използва за по-добро планиране на продуктите и процесите на обработката.
От внедряването на системата в София през август 2021 г. от изхвърляне са били спасени 965 кг храна. Това се равнява на 2499 порции и 4.2 тона по-малко въглероден двуокис (CO2), отчита компанията постиженията си до края на февруари 2022 г..
"Първата цел, която си поставихме, беше да измерваме и регистрираме 100% от хранителните отпадъци, които генерираме от различните ни дейности в ресторанта и бистрото на ИКЕА София. Чрез два модела устройства за контрол с везна и камера, която разпознава автоматично хранителните отпадъци, данните се регистрират в онлайн платформа. Така можем да следим причините за отпадъците ежедневно и да оптимизираме начина си на работа и в дългосрочен план да допринасяме за по-устойчиво използване на ресурсите", разказва Георги Ангелов, цитиран в съобщението на ИКЕА България.
"Освен, че получаваме актуална информация, която води до по-добро планиране в кухнята и до редуциране на хранителните остатъци, автоматизираната ситема ни дава повече време, в което да се фокусираме върху качеството на нашия продукт и обслужването на повече доволни клиенти. Освен това ангажирането на всички сътрудници в процеса е от голямо значение за постигане на крайната ни цел. Ние виждаме какъв реално е нашият принос, защото програмата ни показва на ежедневна база колко килограма е спестената храна и как въглеродните емисии намаляват. Това действа мотивиращо и променя в положителен аспект поведението ни както на работа, така и в личния ни живот", допълва той.
mediapool.bg