Кламер БГ - Новини: Трафикът в Суецкия канал се възобновява

Трафикът в Суецкия канал се възобновява

Свят

|
Пон, 29 Март 2021г. 20:19ч.
Трафикът в Суецкия канал се възобновява

Контейнеровозът "Ever Given", който за близо седмица блокира трафика през Суецкия канал, отново е в движение и трафикът е възстановен, съобщи операторът на съоръжението, цитиран от световните агенции.

С помощта на прилива, флотилия влекачи успя да го издърпа от пясъчния насип, където бе заседнал.

Контейнеровозът ще бъде откаран на буксир в Голямото горчиво езеро в средата на канала, където ще премине техническа инспекция.

Атакуван от пясъчна буря, "Ever Given" заседна в канала миналия вторник на около 6 км от южния изход на водния път, близо до град Суец. Това създаде невероятно задръстване на трафика през канала, изчисляван на 9 млрд. долара дневно за световната търговия, както и задържане на веригата на глобалните доставки.

Най-малко 367 плавателни съдове, превозващи всичко – от суров петрол до добитък- се наредиха да чакат освобождаване на плавателния път. Други предприеха по-дълги алтернативни маршрути през нос Добра надежда около Африка, отклонявайки се с около 5 хил. км от планирания си маршрут, което им коства стотици хиляди долари за гориво и други разходи, отбелязва АП.

Египет, който разглежда канала като източник на национална гордост и значими приходи, вече загуби над 95 млн. долара от такси, по данни на фирма Refinitiv. Дори когато спасителните дейности все още са в ход, президентът на Египет Абдел Фатах ел-Сиси, който по време на кризата пазеше мълчание, в понеделник поздрави страната си за успешния край на операцията.

Египет спасява света

"Египтяните успяха да сложат край на кризата, независимо от огромната техническа сложност", написа той във Фейсбук. Сиси заяви в "Туитър", че благодарение на положения от египтяните труд, нещата са се върнали към нормалния си ход и светът може да е спокоен, че стоките ще преминат безопасно през тази важна плавателна артерия.

В село Амер, намиращо се точно над канала, местните жители се струпаха да наблюдават и поздравяват движещите се кораби.

"Мисията е изпълнена. Целият свят е облекчен", казва Абдала Рамадан от с. Амер, цитиран от АП.

Американското посолство в Кайро отправи поздравления към Египет чрез туитър-страницата си.

Макар каналът вече да е свободен за плаване, не е ясно кога трафикът ще се нормализира. Анализатори очакват това да отнеме десет дни.

"Ever Given" е сред най-големите контейнеровози в света.

С тонаж 220 000 т съдът може да превозва 20 000 контейнера, а с 400-те метра е почти толкова дълъг, колкото е висок емблематичният нюйоркски небостъргач "Емпайър Стейт Билдинг".

Корабът заседна диагонално в канала миналия вторник, засилвайки нарушенията в световните вериги за доставки, които и без това са под силен натиск заради пандемията от Covid -19.

Близо 12 процента от световната търговия преминават през Суецкия канал, като според оценки през него всеки ден се транспортират стоки за над 9 млрд. долара.

Плавателният съд ще отпуши най-мащабното морско задръстване в историята.

Близо 370 кораба чакат да преминат през канала, а загубите за световната иконoмика се изчисляват на 400 млн. долара на час.

Една десета от стоките, превозвани по море в глобален мащаб, минават през Суецкия канал, въведен в експлоатация през 1869 година.

След новината за раздвижването на контейнеровоза цената на петрола се срина с повече от 2%. Петролът сорт Брент поевтиня с 2.02% до 63. 13 долара за барел.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI понижават цената си с 2.23% до 59.61 долара за барел.

През последната седмица случаят превзе социалните мрежи. Мемета, колажи и шеговити коментари вкарваха лъч светлина в кризата.

mediapool.bg