Кламер БГ - Новини: Комисията за щурма в Капитолия приключва дейността си

Комисията за щурма в Капитолия приключва дейността си

Свят

|
Пон, 19 Дек 2022г. 17:28ч.
Комисията за щурма в Капитолия приключва дейността си

Комисията за щурма в Капитолия приключва дейността си

Комисията, разследващата щурма на Капитолия, приключва своята дейност в понеделник. Деветчленната комисия, съставена от седем домократи и двама републиканци, ще проведе публично заседание, за да представи своите изводи за събитията на 6 януари 2021 г.

На тази дата привържениците на бившия президент Доналд Тръмп нападнаха сградата на Конгреса, след като техният кандидат загуби президентските избори и заяви, че е имало измама и изборите са откраднати.

Бившият президент продължава да поддържа твърденията си две години по-късно, въпреки че редица проверки ги отхвърлиха като неоснователни, отбелязва Ройтерс.

Комисията разследва случилото се в продължение на година и половина и предстои в понеделник да се събере и гласува окончателния си доклад. Той ще бъде публикуван в сряда.

Освен това комисията ще реши дали да препоръча на правосъдното министерство да повдигне обвинения срещу Тръмп и негови приближени в призив към бунт, възпрепятстване на официална процедура и заговор.

"Съсредоточени сме върху ключови играчи, за които има достатъчно или много доказателства, че са извършили престъпление.", заяви миналата седмица в Капитолия демократът Джейми Раскин, член на комисията, цитиран от Ройтерс.

Тези обвинения могат да доведат до присъди, включващи затвор и забрана за заемане на държавни длъжности в САЩ. Това може да нанесе тежък удар върху амбициите на бившия президент, който обяви, че отново ще се кандидатира за президент през 2024 г. Решението дали Доналд Тръмп да бъде обвинен е единствено в ръцете на Министерството на провосъдието, отбелязва Ройтерс.

По време на дейността си разследващата комисия представи поредица от изслушвания и видеозаписи. В тях бяха представени показания на близки на Тръмп, членове на администрацията му, както и записи от нападението.

Сред призавоните са и бившият републикански член на Камарата на представителите и началник на кабинета на Белия дом Марк Медоус, адвокат Джон Истман, бившият служител на Министерството на правосъдието Джефри Кларк и бившият кмет на Ню Йорк и адвокат на Тръмп Руди Джулиани.

Комисията призова всичките петима, след като те не се съобразиха с исканията да дадат показания. Тръмп бе призован през октомври с искане да даде показания и да предостави документи, но той заведе дело, за да блокира действието, отбелязват от Ройтерс.

Домократът Адам Шиф заяви в неделя, цитиран от БТА, че според него има доказателства за извърешени съдебно наказуеми нарушения от страна на Тръмп в опита му да дискредитира изборите.

Тръмп твърди, че словото му, произнесено на 6 януари 2021 г., и другите му действия на този ден са били "умерени и изпълнени с обич".

Очакванията са комисията да бъде разпусната в началото на следващата година, когато републиканците ще поемат контрола на Камарата на представителите.

mediapool.bg