Кламер БГ - Новини: Международните шофьори няма да се връщат вкъщи на 3 седмици

Международните шофьори няма да се връщат вкъщи на 3 седмици

Европа

|
Пон, 04 Юни 2018г. 19:06ч.
Международните шофьори няма да се връщат вкъщи на 3 седмици

Международните шофьори ще могат да използват кабините си за почивка, няма да е необходимо да се връщат на всеки три седмици у дома и няма да се прилага местното законодателство при заплащането им. Това реши в понеделник Комисията по транспорт към Европейския парламент, която одобри българската позиция по т.нар. пакет "Мобилност" за командированите работници в транспортния сектор, съобщи Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП), който единствен от българските евродепутати имаше право да гласува.

Той определи взетото решение днес "абсолютна и безусловна капитулация на пакета "Макрон" и пълна победа за българската позиция".

Промените добиха популярност като законът "Макрон", защото бяха вкарани по инициатива на Франция.

Тя искаше на всеки три седмици шофьорите да се прибират вкъщи, почивките им да бъдат в хотел, както и заплащането на труда им да става по местното законодателство, ако водачите са били повече от 72 часа в дадена страна. Всичко това обаче беше отхвърлено, каза Новаков.

Гласуването означава, че българските фирми за международен транспорт няма да бъдат ощетени от новата директива и българската позиция има пълна победа, допълни евродепутатът от ГЕРБ.

Той казва, че е инвестирал повече от година време, за да бъде постигнат този резултат.

Андрей Новаков е пропътувал разстоянието от София до Брюксел за гласуването с тир. Това му е вдъхнало увереност и кураж преди решителния вот.

Очакванията му сега са предложението на Комисията по транспорт да бъде одобрено и от Европейския парламент, както и от Съвета на министрите. Министърът на транспорта Ивайло Московски заплаши да напусне заседанието, ако българската позиция не бъде приета по-късно този месец.

"Това е много силен сигнал и към Съвета на министрите, и към Европейската комисия за това какво мислят единствените пряко избрани от хората служители в институциите на Европейския съюз. Така че аз очаквам това, което гласувахме днес на комисия, да бъде финалното решение", каза Андрей Новаков.

mediapool.bg