Кламер БГ - Новини: Колко голяма е опасността да се заразиш с коронавирус в ресторанта?

Колко голяма е опасността да се заразиш с коронавирус в ресторанта?

Коронавирус

|
Пет, 11 Дек 2020г. 18:40ч.
Колко голяма е опасността да се заразиш с коронавирус в ресторанта?

За да намали броя на новозаразените с коронавирус, Федералният съвет (правителството) на Швейцария иска да ограничи посещението в ресторантите. Представляват ли кафенетата и ресторантите двигател на пандемията, пита по този повод швейцарският вестник "Тагес анцайгер" (Tages-Anzeiger). И прави преглед на няколко изследвания по въпроса.

Последното изследване по тази тема бе проведено в Калифорния, пише вестникът. С помощта на компютърен модел изследователи от авторитетния Станфордски университет анализираха какви места посещават хората, колко дълго се застояват там и с колко хора се срещат. Резултатът се оказа еднозначен: мнозинството заразявания произхождат от т.нар. места на суперразпространение на вируса, съдето в затворено простарнство за продължително време се намират много хора. Такива места са фитнесите, кафенетата и ресторантите, пише швейцарското издание.

Компютърният модел се основавал на демографски данни, епидемиологически показатели и анонимни данни от мобилните телефони на 98 милиона души от 10 големи градове на САЩ. Изучено е било пребиваването на хора на 553 000 места. Тоест, става дума за много мащабно изследване, подчертава изданието. Изследването показва, че рискът от заразяване в ресторантите се съкращава с 80%, ако максималният брой посетители се намали с 20%.

Подобно изследване, но в по-малък мащаб, провел през септември Центърът по контрол и профилактика на заболяванията на САЩ (CDC). Той попитал 320 души с тест за коронавирус и с наличие на симптоми. Тестът на половината от тях се оказал положителен, а на другата половина – отрицателен. Двете групи отговорили на въпроси, свързани с тяхното поведение две седмици до появата на симптомите. Като ходили ли са за покупки, посещавали ли са ресторант, ползвали ли са обществен транспорт, работили ли са в офис, ходили ли са на фризьор.

Съществени разлики между двете групи били открити единствено по отношение на посещенията в кафенета и ресторанти. Хората с коронавирус преди да си направят тест са посещавали ресторанти два пъти по-често от онези, чийто резултат от теста се оказал отрицателен. Те посещавали по-често и кафенета и барове. Според заключението на изследователите от CDC, на такива места е трудно да спазват мерки за безопасност като носене на маски и дистанция. Тъй като с маска не можеш да ядеш и пиеш, са необходими допъллнителни мерки, като например по-често и дълго проветряване.

През лятото британското правителство поиска да помогне на фирмите от общественото хранене като компенсира част от загубите им, претърпяни през пролетта. И успя – пое за своя сметка половината от стойността на храната и безалкохолните напитки, в резултат на което много повече хора отново започнаха да посещават пъбовете и ресторантите. От епидемиологична гледна точка обаче тази акция се оказа бумеранг, както доказа Уоруикският университет. Според него заради помощта на правителствотокоронавирусът се е разпространил по-бързо и по-интензивно. Броят на новите заразявания нарасна седмица след началото на тази програма и отново спадна две седмици след нейното прекратяване.

Неотдавна американският вестник "Ню Йорк таймс" направи допитване до 700 епидемиолози за това кои всекидневни действия те смятат за на-рисковани. Най-често от всичко те посочват храненето в ресторант. След това в класирането са участието в свадби и погребения, както и сопещенията на спортни състезания, концерти и театрални представления.

Най-малко опасните действия според допитването са проверката на пощенската кутия, разходката или срещата на улицата с приятели, както и ходенето на магазин или аптека (със спазване на съответните мерки за безопасност).

Различни изследвания показват, че заведенията за обществено хранене са места, където много хора могат да се заразят с коронавирус. Решаващо значение обаче има обстоятелството дали хората се срещат вътре или вън. Ако те продължително време се намират заедно в закрито пространство без маски и без да спазват дистанция и разговарят един с друг на висок глас, рискът за заразяване се повишава. Именно това се случва при ядене и пиене в ресторант или бар – особено сега, през зимата, когато е прекалено студено, за да седнеш на улицата.

Затова ограничаването или даже затварянето на заведенията за обществено хранене може да помогне за понижаване броя на заразяванията. В Западна Швейцария тази мярка се сочи като една от причините за бързото подобряване на ситуацията през последните седмици, пише в заключение швейцарския вестник.

mediapool.bg