Кламер БГ - Новини: Кой е Q - Шамана от щурма на Капитолия?

Кой е Q - Шамана от щурма на Капитолия?

Свят

|
Четв, 07 Ян 2021г. 17:11ч.
Кой е Q - Шамана от щурма на Капитолия?

Мъж с шапка от мека кожа с рога привлече вниманието по време на щурма на привърженици на Доналд Тръмп в сградата на Капитолия.

Гол до кръста, с боядисано в цветовете на американското знаме лице и мегафон в ръка, той бе сред предводителите на тълпата. В социалните мрежи той получи прозвището Q - Шамана.

Зад него стои 32-годишният Джейк Анджели от Аризона – една от емблематичните фигури на конспиративния култ QAnon. Конспиративното движение възниква през 2016-2017 година и се гради на вярването, че Америка е управлявана от мистериозен кръг педофили и сатанисти, които държат в плен хиляди деца. QAnon подкрепя президента Доналд Тръмп, тъй като вярва, че той е единственият човек, който може да спре педофилския кръг.

Профилът на привържениците на култа QAnon е бял, консервативен мъж, държащ на традиционните ценности, противник на абортите, особено активен в социалните мрежи, притежаващ личен арсенал от оръжие.

Анджели за първи път влезе сериозно в полезрението на медиите като започна да се появява, облечен по същия начин, на крайнодесни митинги в Аризона миналата година. През февруари 2020 г. "предвождаше" митинг на Тръмп във Финикс, където носеше табела с надпис "Q ме праща".

Андежели участва също в протести срещу ограничителните мерки, въведени заради разпространението на Covid-19.

В интервю за The Arizona Republic от 2020 г. Анджели заявява, че се облича така, за да привлича внимание. След което ще може "по-лесно да говори на хората за QAnon и за други тайни, които остават скрити".

След щурма в Капитолия "Q - шамана" Анджели разказал на журналист от "Глоуб", че в един момент полицаите престанали да се съпротивляват на протестиращите и ги пуснали в сградата. После любезно ги помолили да си тръгнат.

А според туит на журналиста Кевин Рууз от The New York Times Анджели грабнал мегафона и призовал хората да се приберат по домовете си.

Редом до Анджели в Капитолия бяха и други активисти на Qanon.

Анджели е една от многото фигури в света на QAnon, чиито действия вдъхновяват последователите. Култът QAnon тръгва от анонимна фигура, наречена "Q", която пише загадъчни съобщения. Тъй като "Q" дава все по-малко послания на своите последователи, лидерите на QAnon като Анджели се радват на голяма почит и популярност в движението.

mediapool.bg