Кламер БГ - Новини: "Elbit" e най-близо до сделката за танковете, но ще мине през "ТЕРЕМ"

"Elbit" e най-близо до сделката за танковете, но ще мине през "ТЕРЕМ"

България

|
Четв, 10 Дек 2020г. 14:16ч.
"Elbit" e най-близо до сделката за танковете, но ще мине през "ТЕРЕМ"

Израелската компания "Елбит" изглежда най-близо до поръчката за моденизация на старите съветски танкове Т-72.

Правителството одобри тази седмица проекта, който според наличната информация към момента ще струва между 50 млн. и 80 млн. лева.

Известно е, че към проекта сериозен интерес проявява израелската компания "Еlbit". В него ще бъде включен под някаква форма и ведомственото дружество "ТЕРЕМ", което вече изпълни поръчка на МО за ремонт на 13 танка за около 5 млн. лева.

Израелската компания има богат опит с модернизирането на Т-72, като според експерти основното й качество е, че не налага промяна на конструкцията.

Възможност за схема

Към момента няма яснота дали проектът ще се реализира с конкурс или с пряко договаряне с определена фирма, както бе решен проектът за новите бронирани машини за Специалните сили.

Тогава обаче бе избрана българска компания, а сега е много вероятно поръчката да отиде при чужда компания и е трудно да се аргументира решение да не се проведе конкурс.

В същото време източници на Меdiapool съобщиха, че е възможно проектът да мине с пряко договаряне, като се подпише с "ТЕРЕМ", а холдингът да сключи договор с "Elbit".

Има и известна вероятност проектът да не бъде сключен в рамките на мандата на това правителство.

Повече от 30 години основният танк на българската армия е Т-72 и това ще вероятно ще продължи още дълги години. В това обаче няма нищо страшно стига той да бъде ремонтиран и модернизиран. Т-72 е среден клас, маневрен, с добър двигател, функционален корпус и относително добро въоръжение.

България в момента разполага по документи с около 100 танка Т-72 (от общо 3000 танка към 1989), които са базирани основно в Сливен.

За да бъдат адекватни на съвременните изисквания, танковете трябва да бъдат не само ремонтирани, но и модернизирани.

Според експерти модернизацията на един танк излиза грубо най-малко 500 хиляди долара, а закупуването на нов над 5 млн. долара. Машините трябва да бъдат оборудвани с лазерно прицелване, активна система за защита, прибори за нощно виждане, система за управление на огъня и други.

Т - 72

Т-72 започва да се произвежда още през 1971 година, като за времето си е бил много модерен, и има много различни модификации.

Сухопътните войски разполагат с тях още от края на 70-те години на миналия век, когато България бе част от Варшавския договор.

Освен в страните от Варшавския договор, той е част и от армиите на африкански и арабски страни.

Т-72 е въоръжен с 125мм. гладкостволно оръдие, сдвоено с 7.62мм. картечница и една 12.7мм. зенитна картечница. Бойното му тегло е 41 тона, а екипажът от трима души. Двигателят е с мощност 780 конски сили.

През последните десет години МО продаде десетки танкове Т-72, които бяха извадени от въоръжение.

Танкът продължава да се използва в конфликтните зони по света, включително и в Сирия.

mediapool.bg