Кламер БГ - Новини: Коалицията на Макрон губи мнозинството във Франция след втория тур на изборите

Коалицията на Макрон губи мнозинството във Франция след втория тур на изборите

Свят

|
Нед, 19 Юни 2022г. 23:30ч.
Коалицията на Макрон губи мнозинството във Франция след втория тур на изборите

Коалицията на Макрон губи мнозинството във Франция след втория тур на изборите

Президентът Еманюел Макрон губи абсолютното мнозинство в парламента след втори тур на парламентарните избори във Франция, който бе проведен в неделя, предаде Франс прес, като се позова на данни от екзитпол.

Първоначалните резултати показват, че коалицията на Макрон "Задено!" ще спечели между 200 и 260 депутатски места. За абсолютно мнозинство във френския парламент са необходими 289 места.

Ако данните от екзитпол бъдат потвърдени, това ще означава, че оттук насетне френският президент ще трябва да полага усилия за намирането на съюзници в парламента на предвожданата от него центристка коалиция, за да може да прокарва своите реформи в законодателния орган през следващите пет години.

Тези избори са белязани от силно представяне на крайнодясната формация на Марин Льо Пен "Национален сбор", която се очаква да спечели между 60 и 100 места в парламента. Формацията за първи път от 35 години ще разполага с достатъчно депутати, за да сформира своя собствена група в долната камара на парламента, отбелязва Франс прес.

Ключови министри в правителството на президента Еманюел Макрон признаха след края на изборния ден днес, че представянето на управляващата коалиция на парламентарните избори е било "разочароващо", след като прогнозите показаха, че тя е загубила мнозинството си.

Резултатите са "далеч от това, на което се надявахме", заяви министърът на бюджета Габриел Аттал в ефира на телевизионния канал TF1, а министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети заяви пред телевизия BFM: "Ние сме на първо място, но това е първо място, което очевидно е много разочароващо".

Министърът на здравеопазването на Франция загуби поста си

Френският министър на здравеопазването Бриджит Бургиньон е била победена на парламентарните избори във Франция днес, съобщи АФП, позовавайки се на обкръжението на министъра.

"Министърът на здравеопазването Брижит Бургиньон беше победена от съперничката си от партията Национален съюз Кристин Ангран в шести избирателен район на Па дьо Кале", се казва в изявление на агенцията.

Освен това ръководителят на парламентарната фракция на президентската партия Кристоф Кастанер също беше победен.

"С голяма тъга приемам резултатите от моя избирателен район. Този мандат ми позволи да служа на нашата страна, която страстно обичам. Благодаря на тези, които ми се довериха. Пожелавам всичко най-добро на Лео Валтер (спечелилият кандидат на левицата)", написа Кастанер в профила си в Twitter.

Самата Марин Льо Пен коментира резултатите. Тя заяви, че фракцията ѝ ще бъде непреклонна, но отговорна опозиция, предаде Франс прес.

Парламентарната група, с която ще се сдобие "Националният сбор" в следващия парламент, "ще бъде най-голямата в историята на нашето политическо семейство", заяви Льо Пен пред симпатизанти в Енан-Бомон, Северна Франция, където бе убедително преизбрана за народен представител.

Междувременно лидер номер две на партията на крайната десница Марин льо Пен - Жордан Бардела, приветства представянето на партията си като "цунами".

Лявото обединение Нов екологичен и социален народен съюз, предвождано от Жан-Люк Меланшон, се очаква да спечели между 150 и 200 депутатски места и да бъде основната опозиционна фракция в следващия парламент.

По официални данни, след обработката на 58% от бюлетините, президентската коалиция е начело с 35% от гласовете, левият алианс, воден от Меланшон, е на второ място с 25,51%, а на трето място е партията на Марин Льо Пен, Национален сбор, с 22,38% от гласовете.

mediapool.bg