Кламер БГ - Новини: Коалициите на Тръмп и Байдън показват разделение по расов и класов признак

Коалициите на Тръмп и Байдън показват разделение по расов и класов признак

Свят

|
Четв, 05 Ноем 2020г. 17:01ч.
Коалициите на Тръмп и Байдън показват разделение по расов и класов признак

Американците са се разделили на два ясно обособени лагера във връзка президентските избори, което излага на показ ясно установеното партийно разделение на гласоподавателите по пол, класа и раса. Въпреки пандемията, каквато не е имало от един век, и отслабената икономика към 76 на сто от избирателите в САЩ казват, че отдавна са били решили кого ще подкрепят. И те съставляват мнозинството от поддръжниците на президента Донард Тръмп и бившия вицепрезидент Джо Байдън, установява обхватно проучване на АП сред избирателите в цялата страна.

Поддръжниците на кандидатите попадат в познати коалиции, като само в някои групи личи значителен брой гласоподаватели, променили решението си как ще гласуват. Разделенията отразяват трайната поляризация, която вероятно отчасти е резултат от силните емоции в двата полюса, които предизвиква провокативният президент. Около две трети от всички гласоподаватели казват, че решението им е свързано с Тръмп - било то за или против него.

Байдън събра значителна и разнообразна коалиция от млади хора, жени, завършили колеж, жители на градове и чернокожи избиратели - групи, които дадоха победата на неговата партия на междинните избори през 2018 г. Около 38 на сто от тази подкрепа е дошла от цветнокожи гласоподаватели.

Междувременно Тръмп строи своите поддръжници, предимно бели и жители на селски райони, да гласуват на местата, които му осигуриха победата преди четири години. Той задържа до 62 на сто от белите избиратели без колежанска диплома, въпреки че Байдън се надяваше да привлече много от тях. А в някои оспорвани щати като Невада и Флорида Тръмп отклони част от латиносите от Байдън.

В сряда кандидатите бяха вкопчени в равностойна и нерешена надпревара, докато изборните служители продължаваха да броят бюлетините в ключовите спорни щати. Броят бюлетини и за двете партии изглеждаше голям, като избирателите изразиха тревогата си за бъдещето на страната. Шест от десет гласоподаватели, включително повечето от избирателите на Байдън и около една четвърт от избирателите на Тръмп, казват, че страната е на погрешен път.

Националното проучване (AP VoteCast) сред повече от 133 хиляди гласували и негласували бе проведено за АП от Националния център за проучване на общественото мнение (NORC) към Чикагския университет.

Двете противникови коалиции имат различни приоритети за страната и са с разминаващи се възгледи за това кой кандидат ще реагира по-добре на техните безпокойства. Повече гласоподаватели - както в национален мащаб, така и в спорните щати - казват, че бившият вицепрезидент ще се справи по-успешно с коронавирусната пандемия, която е главното опасение за 41 процента от избирателите. Тръмп обаче надделява над Байдън по въпроса кой е по-способен да възстанови икономиката, засегната от близо 11 милиона загубени работни места и намалелите шансове за пълно и бързо възстановяване. Около 28 процента от избирателите в национален мащаб смятат икономиката за водещ приоритет.

Контрастът между главните опасения до голяма степен бе главната движеща сила в кампанията. Байдън предупреждаваше, че икономиката няма да се възстанови истински, докато ситуацията с коронавируса не бъде овладяна и търговските обекти могат да отворят напълно. Тръмп твърдеше, че икономиката не може да става жертва на заболяването, и поддържаше тезата, без доказателства, че страната е оставила най-тежките моменти зад гърба си.

Въпреки увеличаването на случаите на коронавирус в САЩ избирателите на Тръмп до голяма степен споделят неговия оптимизъм. Около 8 от всеки 10 от тях казват, че гласът им е бил подкрепа за него, а не опозиция срещу Байдън. Те продължават да настояват за промяна из основи на политическата система и приветстват начина, по който Тръмп промени управлението.

Към три четвърти от гласоподавателите в САЩ са от бялата раса и 55 на сто от тях поддържат Тръмп. Президентът си е осигурил подкрепата на 81 процента от белите християни евангелисти. Около половината от мъжете са гласували за него. Тръмп е спечелил 60 процента от гласовете на хората в малките градове и селските райони.

В национален мащаб близо 57 на сто от завършилите колеж са подкрепили Байдън. Същото са направили 55 процента от жените, както и 55 на сто от избирателите под 45-годишна възраст. Байдън е привлякъл 65 процента от гласовете в градовете и 54 на сто в градските предградия. Избирателите му са много повече загрижени за расизма в САЩ след годината на засилено напрежение, мирни демонстрации и понякога сблъсъци заради расовата несправедливост. Почти всички избиратели на Байдън смятат расизма за сериозен проблем в американското общество и в действията на полицията, като 7 от 10 го определят като "много сериозен".

Гласоподавателите в ключовите спорни щати споделят тревогата за вируса и неговото разпространение. В Уисконсин, където АП обяви Байдън за победител, 45 на сто от избирателите казват, че пандемията е основният проблем пред страната, а 57 процента смятат, че тя е извън контрол. Около две трети са на мнение, че главната задача на правителството е да спре разпространението му, дори това да навреди на икономиката. Около половината от избирателите в Уисконсин казват, че Байдън би свършил много добра работа в борбата с вируса.

Нагласите са горе-долу същите в Мичиган и Пенсилвания - два други спорни щата. В сряда АП обяви Байдън за победител в Мичиган. Тръмп бе дал предимство на опазването на икономиката, като около половината от избирателите в тези щати са на мнение, че той би се справил с това по-добре от Байдън.

Тръмп се опитваше да всее съмнение в новата система на гласуване и легитимността на преброяването, като твърдеше, без доказателства, че някои избиратели ще мамят. Неговият щаб обяви, че ще внесе съдебни искове да бъде прекратено преброяването на гласовете в Мичиган и Пенсилвания.

Проучването установява, че трима на всеки 10 избиратели имат съмнения, че техните гласове ще бъдат правилно преброени. Опасенията относно гласуването са малко по-големи в Пенсилвания, където 36 на сто не са убедени, че преброяването на гласовете ще бъде точно.

По БТА

mediapool.bg