Кламер БГ - Новини: Ко(с)мическият център – гемии не лови

Ко(с)мическият център – гемии не лови

България

|
Четв, 26 Март 2015г. 07:30ч.
Ко(с)мическият център – гемии не лови

cedit-4

„Космически!” – премиерът Борисов описва наличните сили и средства за наблюдение на морската ни граница (цялото изказване).

Премиер-министърът недоумява – Гранична полиция не пресякла пълненето на „ведомствените бензиностанции”.

Не разбирал и как корабите „влизайки в нашите териториални води, изведнъж загубват всякаква връзка”.

Връзката е изгубена отдавна. Точно преди четири години.

На 26 март 2011 г., около полунощ, турският кораб CEDIT 4 необезпокоявано се изплъзна на „космическия център” в кв. Галата, чиято лентичка резна дни по-рано Цветан Цветанов.

Турската гемия бе арестувана от българска фирма, но успя да избяга от преследващите я гранично-полицейски катери. По-точно те избягаха от нея.

Потресаващи бяха последващите обяснения на замесените в скандала институции. Първо била голяма височината на надводния борд на CEDIT 4, че нашите гранични блюстители се стреснали за собствената си сигурност. Пък после събрали кураж да вземат гемията на абордаж, но се отказали – на мостика й нямало талибани. Шок и фиаско! После месеци усукване и прехвърляне на горещото въгленче.

И дойде редът на Борисов да сложи точката, 2011 година: „Това са пълни глупости, които говорите, всички технически норми, които България трябваше… и за наша чест, за радост на българите, ние сме абсолютно готови за Шенген. И го казаха всички експерти в Европа!”.

След четири години още два кораба „дето ни се губят“ вкараха Борисов в обяснения: „Така че, тихичко сега – всички, които са били на смяна, ще бъдат проверени и ако се докажат нарушения, ще бъдат дадени на прокурор, разбира се“.

Бяха ли проверени всички онези леворъки, които изпуснаха CEDIT 4, някой видя ли се тогава с прокурор?

Ще продължи ли да работи формулата, която потвърждава Борисов сега, но твърдо отричаше преди четири години: Ко(с)мическият център, пълни глупости – няма връзка, гемии не лови?!

Предлагаме да проследите целия фарс с кораб CEDIT 4 тук

А. Тодоров, Maritime.bg