Кламер БГ - Новини: Ключов свидетел по "Суджукгейт" е поискал охрана

Ключов свидетел по "Суджукгейт" е поискал охрана

България

|
Четв, 27 Дек 2018г. 13:31ч.
Ключов свидетел по "Суджукгейт" е поискал охрана

Специализираната прокуратура е взела мерки за незабавна защита на ключов свидетел по делото срещу бившия депутат Живко Мартинов чрез осигуряване на личната му физическа охрана, съобщи в четвъртък държавното обвинение.

Живко Мартинов е основен обвиняем по т.нар. афера "Суджукгейт", свързана с оплакване на добрички бизнесмен. Ексдепутатът от ГЕРБ му поискал 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско месо, както и 60 килограма филе "Елена" от името на премиера Борисов.

Бившият депутат се разследва от миналия юли и за принуда, лично укривателство и натиск върху полицейски шефове.

Лаконичното обяснение на спецпрокуратурата в четвъртък бе, че са "налице основания да се предполага, че заради дадените от него (свидетеля, б. р.) свидетелски показания може да възникне реална опасност за живота и здравето - на него и на семейството му".

На МВР е разпоредено да охранява денонощно свидетеля и членове на семейството му. Самият свидетел е поискал да бъде пазен, докато друг се е отказал от предложената от прокуратурата охрана.

Досъдебното производство срещу Живко Мартинов от ГЕРБ е във финална фаза и съвсем скоро ще бъде внесен обвинителен акт, казаха още от прокуратурата.

Извършва се проверка и на разследванията, ръководени от прокуратурата в Добрич, свързани с посегателства срещу личността и имуществото на свидетелите по делото. На 17 декември колите на жената на Кирил Костов и на Людмил Ганчев бяха опожарени.

Предмет на проверка от Специализираната прокуратура са и всички сигнали, съдържащи твърдения за престъпни деяния от лица, имащи отношение към наказателното производство срещу Мартинов.

mediapool.bg