Кламер БГ - Новини: Китайски преподавател изчезна докато даваше интервю на "Гласът на Америка“

Китайски преподавател изчезна докато даваше интервю на "Гласът на Америка“

Свят

|
Пет, 03 Авг 2018г. 16:57ч.
Китайски преподавател изчезна докато даваше интервю на "Гласът на Америка“

Местонахождението на китайски преподавател, известен с критичните си възгледи към правителствената политика, остана неизвестно и днес, два дни след като полицията прекъсна негово интервю за американското държавно радио "Гласът на Америка", предаде Асошиейтед прес.

В сряда вечерта Сун Вънуан давал интервю за радиото, когато в разговора изведнъж казал, че в дома му са нахлули шестима полицаи. Той живее в източния китайски град Цзинан. На записа, точно преди да прекъсне, се чува как казва: "Имам свобода на словото".

"Гласът на Америка" заяви, че Сун не отговарял при опитите на радиото да се свърже с него. Радиото обаче допълва, че според негови неназовани източници той е държан в хотел на армията в Цзинан.

Осемдесет и четиригодишният Сун е бивш преподавател по физика. Той отдавна е критичен към комунистическото ръководство на Китай и съвсем наскоро протестираше, че държавата има огромни разходи по проекти за развитие в чужбина, докато много китайци продължават да живеят в бедност.

Това се смята за "стрела" към знаковата инициатива на президента и лидер на партията Си Цзинпин "Един пояс, един път", предвиждаща да се отделят приблизително 1 трилион долара за пристанища, електроцентрали и други инфраструктурни проекти, които да свържат Китай с останалите части на Азия, с Европа и Африка.

mediapool.bg