Кламер БГ - Новини: Китай ще покани представители на сирийското правителство и на опозицията в Пекин

Китай ще покани представители на сирийското правителство и на опозицията в Пекин

Свят

|
Пон, 21 Дек 2015г. 18:52ч.
Китай ще покани представители на сирийското правителство и на опозицията в Пекин

Китай ще покани в Пекин членове на сирийското правителство и на опозицията, за да се опита да помогне на мирния процес, съобщи китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

В петък Съветът за сигурност на ООН одобри единодушно резолюция, подкрепяща международна пътна карта за мирния процес в Сирия. Това е рядка проява на единство между великите сили в конфликт, който отне живота на над четвърт милион души, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на китайското министерство Хун Лей напомни изявлението на външния министър Ван И в ООН през уикенда, че Китай ще покани скоро представители на сирийското правителство и на опозицията. Това е част от усилията на Пекин да играе конструктивна роля и да подкрепи политическо решение на кризата, добави Хун, без да съобщи подробности.

Китай вече е приемал както представители на сирийското правителство, така и на опозицията, макар че остава периферен дипломатически участник в кризата. Китай разчита на петролни доставки от региона, но обикновено оставя близкоизточната дипломация на останалите четири постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, припомня Ройтерс.

mediapool.bg